Englefabrik

De engle, som vi møder i Bibelen, bringer bud fra Gud. I Tanzania har flere haft travlt med at få lavet engle til jer i Danmark. Vi bringer dem til jer med budskab om fred. I kan møde nogle af engleproducenterne her

Jeanett og hendes mand præsten Amos har et godt samarbejde om produktion af engle. De laver dem af naturens materialer og i Tanzania er det bl.a. bananblade. Jeanette skaffer bladene og gør dem parat og Amos former englene. Amos er ellers præst i den lutherske kirke her i Tanzania. Lige nu er han studerende og bor i Arusha langt fra sin familie. Jeanette arbejder hjemme ved deres hus på deres jordstykke. Hun er landmand. Det er langt de fleste her og også Jeanett. Når man er præst, tjener man kun ganske lidt, så det gælder om som familie at skaffe nogle indtægter, som kan sikre børns skolegang og andre udgifter. Her er deres fælles arbejde med engle en kærkommen indtægt.

          

Medens produktionen af engle stod på, kom der pludselig en sms fra pastor Amos. Han ville høre, om han kunne få forskud på penge for englene. Sagen var den, at Jeanett havde brug for at komme på hospitalet for noget med hendes mave. Her koster et ophold på hospitalet penge, og langt flere penge end man lige har adgang til. Så må man ud og låne eller finde en løsning. Nogle løsninger er dyre, og der kan gå lang tid inden man kommer over den. Man kan sælge noget jord eller en ko eller låne af en person, som kræver høje renter. Amos var glad over, at jeg selvfølgelig overførte en del af beløbet for englene, sådan at Jeanett fik ordnet sit hospitalsophold. Danmission betalte senere for englene, og jeg modregnede det, som jeg allerede havde givet. Familien er virkelig glade over, at I danskere er med til at bidrage til deres liv.

Lilla engel
Vi fandt en lilla engel på Zanzibar og jeg spurgte om Anatoria, som leder projektet med kirkeudvikling i to provstier, om hun kendte en kvindegruppe eller andre som kunne producere denne engel. Hendes løsning overraskede mig. Hun tog såmænd selv fat. Jeg besøgte hende en dag ved hendes hus. På jorden på nogle måtter uden for huset sad Anatoria med englekrop og det nyt farvede sisal. Sisal er et naturmateriale, som er lyst og for at få denne lilla farve, må det farves. Når det hænger til tørre, ligner det mest af alt noget stift hår. Anatoria sad i skyggen og hendes fingre arbejdede fast. Kitenken smøg sig om hendes krop. Den er nu engang den mest bekvemme beklædning for en kvinde, det stykke bomuldsstof enten som kitenke eller kanga. Sisalen var farvet i går. Hun havde haft nogle unge til at hjælpe med de første engle. Det var nu ikke helt let. Nogle havde opgivet, og nogle havde lykkes ret godt med det, fortalte hun.

Engle som trædesten
Arbejdet udviklede sig sådan, at Anatoria kan betegnes som produktionsleder på englefabrikken. En af de første ansatte er Amir, som er et familiemedlem til hende. Amir er muslimsk og han har både kristne og muslimske familiemedlemmer. Sagen er den, at han er 17 år og har afsluttet 7. kl. men desværre ikke på en sådan måde, at han kunne gå videre i skolesystemet her i Tanzania. Hvad gør man så? Det er slet ikke så let. Hvis man skal på håndværkerskole for at få en håndværkeruddannelse, så koster det. Forældrene er ikke i stand til at hjælpe ham, så han må selv. Nu har Amir fået denne opgave, som han går til. Når man kigger på de rækker af færdige engle, vil jeg sige, at han er systematisk og omhyggelig med sit arbejde. Vil han nå sit mål? Det er et godt spørgsmål fra os i det effektive nord. Verden her er uforudsigelig og fulde af håb. Man kan være heldig, at muligheder åbner sig. Man kan motivere ham til at tage ansvar selv. Det er hvad denne opgave med engle også går ud på. At motivere ham, få ham til at indse, at han er den, som skal få eget liv til at køre fremad. Med Guds hjælp selvfølgelig, for vi er også i en kontekst, hvor troen på Gud spiller en rolle. Englene er en trædesten på Amirs vej, som jeg ikke kan give endeligt svar på, hvor ender.

Det sidste jeg hørte er, at han har en realistisk mulighed for at tage et kørekort og så blive chauffør. Vi håber, at det lykkes for ham.

Engle giver endnu én chance
En af de andre arbejdere på englefabrikken er en mand. Livet har givet ham modgang og trøsten fandt han i alkohol. Nu er han på vej tilbage til livet uden familie og andre, som vil støtte ham. For kan man stole på ham? Hos Anatoria får han én chance til. Her arbejder han og ved lønudbetaling bliver han bedt om at gøre rede for, hvordan han har tænkt sig at brug sin løn. På den måde er han med til at sætte sig nogle konkrete mål og holde sig på en mere fornuftig vej. Nu har han f.eks. fået købt sig en mobiltelefon.

Englen nedenfor hænger i den bil vi bruger i et af projektets biler. Farverne blev ikke helt så lilla som de skulle, og den minder mig om at selvom vi ikke blev helt som det var tænkt, så kan vi bruges og gøre gavn.

Køb eller sælg englene
Sådan kan englene i din stue, i dit vindue eller på dit juletræ bringe bud om fred og håb fra mennesker, hvis liv er forbundet mere større usikkerhed og uforudsigelighed end de liv, som vi kender i Danmark. Det har stor betydning, at vi får solgt mange engle. Jeg håber, at du vil være med i din kirke, blandt dine venner og bekendte. Du kan også købe nogle direkte og bruge som gave. Jeg er sikker på modtagerne vil glædes over englen.

Velkommen igen Guds engle små,
fra høje himmerige,
med dejlige solskinsklæder på,
i jordens skyggedale,
da åbner sig himlens borgerled,
da kommer ret Guds rige.

Bedste hilsner fra englefabrikanterne
Anna-Marie Lauenstein og Louis Møllerfors

HER er link til webshop, hvor man kan købe englene