Evighedens lys

Evighedens lys

”I ham var liv, livet var menneskers lys. Og lyset skinner i mørket, og mørket greb det ikke” Joh. 1, 4-5. Dette er tredje del af Danmissions adventskalender.

Lys i mørket kan minde om evighedens rige og kødets opstandelse, hvilket bringer en ny dimension til livet nu. I det øjeblik vi aner evighedens lys, er det som at få et glimt af den dag, hvor Gud bliver alt i alle. Adventstiden er også en forventning om et evigt liv i Guds nærhed. En dag sker det, at vi går fra døden til livet. Eller kan det ske nu i dette liv? Guds rige er nemlig allerede, men endnu ikke. I lynende lysglimt kan vi se og mærke Guds rige nu. Som et lys oplyser alt og skaber forklaring, sådan er Guds rige hos os nu og en dag skal vi fuldt ud se, opleve og være.

Guds rige er i måltidet, hvor vi sidder og spiser sammen. Guds rige er i smilet, jeg sender gennem den fyldte bus. Guds rige er, når jeg bliver stoppet af en politibetjent på landevejen i Tanzania, og han fortæller, at jeg kører som en mand, hvorefter jeg kommer til at grine fra maven. Guds rige er at blive mødt af en favn, få et knus og vide sig elsket. Guds rige er, når en gæst kommer på besøg og bruger sin tid på at lytte og blot være. Guds rige er at modtage en gave med mit navn på til-og-fra kortet.

Blåt vælded lys frem bag skyers skred,
rørte vor jord midt i tidens strømme,
svøbte en flig af Guds evighed
som blanke knopskæl om vinterdrømme.
Skærmer hernede
Gudsrigets glæde,
sårbart til stede
i tro og håb. (DDS 131)

Der kan være mørke inde i mennesket. Vi kan hver især i perioder opleve isolation, ensomhed, angst eller skam. Det er et mørke, som kan brydes af et andet menneskes nærvær. Mennesker er sat her for at række ud til hinanden, og det er godt, når det sker. Det stærkest lys er dog dét, som Gud tænder for os. I julen rækker Gud ud efter os. Han kommer til os i vores brudte familier og bristede håb om en lykkelig jul. Her i decembermørket tænder Gud lys for det enkelte menneske. Dette lys er et evigt lys, som skinner om kap med mørket i en kamp, som mørket taber. Mørket i og uden for et menneske må flygte ved Guds evige lys.

Julebudet til dem, der bygge
her i mørket og dødens skygge,
det er det lys, som, aldrig slukt,
jager det stigende mulm på flugt,
åbner udsigten fra det lave,
trøster mildelig mellem grave. (DDS 129)

Mens vi vandrer på jorden, rækkes evighedens lys til os og bringer håb om en evighed i Guds nærvær. Ligesom vi kan forvente julens glæde og lys denne december, kan vi også forvente en evighed, hvor Gud bliver alt i alle. Hvilken salig fred og glæde ved dette evighedens lys.

Glædelig 3. søndag i advent

Bedste hilsner Louis og Anna-Marie

Dette er tredje afsnit af Danmissions adventskalender.
Det første afsnit kan du læse her: Lys i mørket
Det andet afsnit kan du læse her: Lyset fra barnet – Guds søn
Det fjerde afsnit kan du læse her: Som lys rækker vi ud