Lys i mørket

Lys i mørket

Skabelsens lys
”Gud sagde: »Der skal være lys!« Og der blev lys. Gud så, at lyset var godt, og Gud skilte lyset fra mørket”. (1 Mos 1, 3-4).
Dette er første del af Danmissions adventskalender.

Alt er mørkt ude i natten i Tanzania på landet, hvor gadelys ikke forstyrrer. Her høres nattens summende og snurrende lyde af dyr. Menneskets øjne kan vænne sig til at kunne skimte. Blot at ane. Øjnene finder himlens mange stjerner, og man kan komme til at tænke på det løfte, som Abraham fik af Gud. Dine efterkommere vil blive talrige som himlens stjerner. Vi, som går i Abrahams fodspor og er Abrahams efterkommere, er så mange som himlens stjerner. Men er her stadig mørkt. Det var først da Lyset kom, at alle mennesker og ikke kun jøder fik mulighed for at blive efterkommere af Abraham.

En af juleberetningerne handler om Simeon, som inden han skulle dø, mødte det lille Jesus barn i templet. Blandt de ord Simeon sagde om Jesus barnet, var disse: ”Et lys til åbenbaring for hedninger og en herlighed for dit folk Israel.” Det barn skal vi snart fejre. Hvilken herlighed.

Skabelsens lys kan vi ane hver morgen, når mørket bliver brudt af lyset fra solen. Her hvor vi bor, kan vi dagligt omkring kl. 6.15 opleve solopgang over bjergene. Tidspunktet flytter sig kun lidt gennem året, hvorfor vi ser det som et privilegium at have en realistisk mulighed for at møde lysets kraft hver eneste morgen.

Gud du som lyset og dagen oplod
Selv er du lysenes kilde,
Nat sig ej nærmer din kongestols fod
Guld er der årle og silde.

Mørket kan opleves om natten, men også i andre sammenhænge. Vi bor et sted, hvor mørke opstår, hvis regnen udebliver. Her skabes glæde, når jorden får væde. Her er det en trøst at få en god høst. Vi dyrker ikke meget i vores have, men havde sået lidt persille. Det gik godt og var et godt supplement til den lokale kost. Så kom de måneder med sol og ingen regn. Ak og ve. Persillen visnede. Lidt trist i sind. Underet skete et par måneder senere efter dage, uger med regn. Tænk persillen skød igen. Det er som at se lyset. At få noget givet på ny.

Nyskabelse kan ligeledes være, når mennesker får nye erkendelser, som fører til forandringer og fornyer menneskets hverdag. Som når kvinder og mænd kommer på kursus og lærer noget om, hvordan de kan få løst tilsyneladende uløselige konflikter om jordrettigheder eller skilsmisser. Det er som at få tændt et fredeligt lys i et konfliktfyldt og mørkt familieliv.

I dansk december mørke må vi minde hinanden om at ”Gud er lys, og der er intet mørke i ham.« (1. Joh 1, 5)

Glædelig 1. søndag i advent

Bedste hilsner fra Louis og Anna-Marie

Dette er første del af Danmissions adventskalender.
Det andet afsnit kan du læse her: Lyset fra barnet – Guds søn
Det tredje afsnit kan du læse her: Evighedens lys
Det fjerde afsnit kan du læse her: Som lys rækker vi ud