Man kan blive helt elektrisk

Har du tænkt på, hvor meget det betyder i din hverdag, at du har adgang til strøm hele tiden? Ud over mobil og computer er der meget, som bruger strøm i vores hverdag. Følg med i min seneste uges tid…..

En søndag kom jeg lidt træt hjem fra et par lange dage med skøn koncert for kvinder. Umiddelbart opløftet og i godt humør om end træt. Louis var på den halvårlig rejse til Danmark med møder med de andre landerepræsentanter mv. Ved ankomst til huset konstaterede jeg, at jeg ikke havde strøm. Nåh, tænkte jeg. Det går nok. For nok mere end et år siden insisterede Louis på, at vi skulle få installeret solceller og noget lys i stuen og soveværelset. Jeg mente nok, at det behøvede vi ikke, men vi fik det, og ja, jeg har været glad for det. Aftner uden lys er MØRKE her. Jeg lagde mig til at sove i forvisning om, at strømmen ville komme i løbet af natten, som den har for vane.

Mandag morgen var strømmen endnu ikke kommet. Min drøm var pizza til middag, men den gik ikke den dag. Ovnen var ikke brugbar. Jeg havde vigtige opgaver med Louis opholdstilladelse og havde desperat brug for min computer, som var løbet næsten tør(jeg havde ikke sørget for at få den opladet inden jeg tog til den koncert om søndagen). Det sker, at stiftets kontor tænder for en generator, og jeg håbede på, at det ville ske. Jeg blev i håbet og min computer døde helt. Igen var jeg ramt af de ydre rammer, hvor mine almindelige handlemuligheder synes ude af spillet. Mens mit liv var kaos uden el, bemærkede jeg menneskerne omkring mig. De gik, kørte på motorcykel, handlede osv. Helt som de plejede. Ikke noget med at give op undervejs. Man kan godt komme videre på trods.

De nærliggende byer og inde på stiftets hotel 5 km fra vores hus var forsynet med strøm, hvorfor jeg satte mig på hotellet og fik holdt mine møder, ladet min computer og ordnet alle ansøgninger til Louis opholdstilladelse. Så vidt så godt.

Som dagen skred frem, gik det efterhånden op for mig, at skaden var stor denne gang. Lynet havde slået ned i transformeren på bakken, hvor vi bor, ja endda ned i et hus, hvor ingen var kommet til skade. Sagen var, at det lokale elselskab skulle møde op og reparere transformeren. Min positive forventning fra danske forhold skinnede i gennem, og jeg tænkte at det nok bliver løst i løbet af et par dage.

Tirsdag tog jeg til Mwanza et smut for et par møder og returnerede til vores hjem i Karagwe med fuldt opladet computer og mobil, vældig spændt og optimistisk. Stadig ingen strøm på vores bakke. Næste udfordring var køleskabet. Vores grøntsager er usprøjtede og holder ikke i et halvlunt køleskab i mange dage. Frostvarer…. Brød og ost. Ja, du kan nok regne det ud. Indkøb gik over til at være dagskøb.

I løbet af dagene opdagede jeg, at det med el slet ikke kun handler om lys og opladning til mobiler og køleskabet. Nej, hvad værre var vandet i vores hus. Det fungerer sådan, at vi opsamler regnvand fra taget til en stor cementtank. Derfra pumpes det op i en 300 liters tank til rindende regnvand i haner og toilet. Desuden ca. 30 liter til varmt vand. På den store vandbeholder er der et overløb, hvorfra man kan fylde nogle spande, hvilket jeg fik gjort fredag. Derfra fik jeg vand hele weekenden. Så ja, bad fra balje med opvarmet vand, vand i spand til efterskyl på toilettet og vand i balje for at vaske grøntsager mv. i køkkenet. Efter et par dage kunne jeg mærke at nu var min spejdergrænse i så høj alder vist nået.

Fredagen gik med opladning på stiftets kontor og lørdag hjalp tidligere udsendt Anne Katebaro for Danmission med strøm. Hendes mand tilbød, at vi kunne låne en generator, som det lykkes at få til os om søndagen. Der var dog lige lidt med træksnoren, og vi havde brug for elektrikeren for tilslutning, hvilket lykkes mandag formiddag. Da den generator ikke ville køre, fik jeg lov at låne generator i kirken. En generator kræver benzin, hvilket jeg hentede i en bil 3 km fra huset. Endelig kørte generatoren med det larm og stank det fører med sig. Fyldt blev to vandbeholdere og toiletcisternen.

Da jeg kørte elektrikeren videre til andre opgaver så jeg til min store glæde, at tre mænd hang i den transformer. ”Tænk, hvis vi får strøm allerede i dag”. De arbejdede til sent mandag og vi fik lidt strøm i gennem, men først tirsdag eftermiddag var vi oppe på normalt niveau.

Halv fyldt eller halv tom
Kender I den diskussion? Skal mobilen eller computeren lades op, fordi den er halvfyldt/halvtom? Behøver vi at fylde vandbeholderen inden den er helt tom? Tja med tiden lærer jeg at køre efter Louis principper med halv tom. Her må man være forberedt på at strømmen kan udeblive i længere tid og være indstillet på at tænke i nye baner for at løse de udfordringer, som livet giver os alle.

Kærlig hilsen græsenken Anna-Marie

  1. Næsten uanset opvarmningen i danske huse er der brug for el, for at det kan fungere. Jeg bemærkede også at vores lokale hushjælp fungerer langt bedre uden strøm end jeg.