Vand, regn og regnvand

Vand, regn og regnvand

Den store regntid er over os. Det er vores første. Helt anderledes end den regn, som vi kender fra Danmark

Vi sidder i vores stue og kan høre regnen slå på taget på terrassen. Egentlig en hyggelig lyd. I stuen sidder vi under tæpper og med sokker og de uldtrøjer, som nogle venlige mennesker anbefalede os at medbringe, for som de sagde: ”Det kan godt være koldt i Tanzania”. Tak, fordi vi fik dette at vide.

Huset, som vi bor i, er fint og særligt i solskin. Der er udluftningskanaler over vinduerne, gulvet er malet cement eller fliser. Glasset for ruder er et-lags. Vi har ingen varmekilder indenfor. I dag er det lidt køligt med den høje luftfugtighed pga. regnen. Det minder os om en regnfuld dag i et gammelt sommerhus i Danmark.

Vand gør bananer store og mange, hvilket betyder, at ud over mad til alle kan de også sælges, hvilket igen betyder en indtægt til familier. Dette gælder også kaffen. Vi hører, at man ser frem til august, hvor de kan høste frugten af denne regn.

Regnvand er brugsvand
Tagrenderne på vores hus fik vi fornyet, inden vi flyttede ind, fordi de var hullede. Dels dryppede det når det regner og dels har vi brug for at få indsamlet regnvandet. Det er nemlig vores brugsvand. Vandet samles ind i en stor cementbeholder, som vi nogle gange overvejer om skal renses for skidt? Måske ved du noget, som vi kan have glæde af at vide. Fra cementbeholder pumper vi vand op i en 500 liters tank som er placeret højt oppe. Vi har fået den løftet for at øge vandtrykket inde i huset. Vores vandhaner er direkte forbundet med disse tanke. Vi glæder os over rindende vand i vandhanen. På en tur til Danmark lagde vi mærke til, at når vi er i bad laver jeg sådan en bevægelse med munden, som gør, at vi i hvert fald ikke sluger vandet. Det er noget, som vi har tillært os under den rindende varme regnvandshane i badeværelset i huset i Tanzania. Ja, vi har varmt vand i bruseren. Vi fylder en 100 liters beholder, som er knyttet til nogle solceller, som varmer vandet op. For at sikre varmt vand har vi fået monteret et bruse-hoved, hvor vandet bliver opvarmet samtidig med, at det løber igennem. Ja, og det kræver så lige at der ikke er strømsvigt. Vi vil sige, at vi er godt tilfredse med disse bæredygtige forhold. I hvert fald tænker vi tit på nogle af vores naboer, som ikke har helt de samme muligheder.

Regnvand er drikkevand
Den første tid i Tanzania drak vi købt vand fra flasker. Vi var blevet præsenteret for disse vandfiltre og havde hørt om disse tabletter, man kan putte i vand sådan, at vandet bliver drikkeklar. Helt ærlig var vi noget skeptiske og tøvende overfor, om vandet nu var renset ordentligt, sådan at vi kunne stole på, at vi trygt kunne drikke det.

Vi talte med nogle andre missionærer, og de fortalte, at efter at de og deres børn var begyndt at drikke vand renset i vandfilter, så havde deres børn været mindre syge. Deres erfaring lænede vi os op ad og tog mod til os. Det går faktisk godt, selvom man kan tænke sit, når man ser det lettere beskidte vand i den øverste beholder.

4-hjulstrukken bil
En dag i april skulle jeg (Anna-Marie) køre hjem fra vores seminar. Det havde regnet, så den vej vi plejede at tage og som er lidt udfordrende på en stejl skråning, anbefalede præsten, at vi ikke tog. Til gengæld var der en lidt længere og mere sikker vej. Jeg var helt enig med ham og vi kørte. Nogle veje er lavet af ret fast materiale og vandet løber ned i de grøfter som de har fået etableret. Den vej vi skulle køre ad var så ikke helt så fast, nærmest blød af regnen. Når man har kørt ca. 10 meter i det er alle fire hul fyldt med mudder, så chaufførens mulighed for at styre bilen nedsættes kraftigt. Vejen fik så en lille stigning, og så var det ikke mere muligt at køre fremad uden at bruge 4-hjuls-trækket. Det var så første gang. Hvordan gør man egentlig med den ekstra gearstang? Jeg måtte finde på noget og tog en beslutning og forsøgte. Vi listede os op ad vejen. En enkelt gang skred vi ud i ”grøften” som ikke var dyb og jeg bakkede blot op igen og fortsatte. Da vi var kommet sikkert op, sagde den ene præst i bilen: ”Asante Mungo” (= tak Gud). Jeg var tør i munden og kunne sagtens holde varmen, vil jeg sige. Vi kom godt hjem og dagens adrenalinskud blev klaret.

(Billedet af denne tur blev dannet i dit hoved, da du læste)

Seminar i en kirke med bliktag
En dag havde vi seminar for kvinder i en af kirkerne. En præst kom fordi og ville fortælle vores leder af projektet om hvordan det var gået på den tur han var på for netop dette projekt. Når nu præsten kom forbi og  skal der selvfølgelig lyttes. Alle kvinderne var ellers klar og havde indledt med en sang. Næste punkt på programmet var afhængig af vores leder medvirken. Jeg synes, at jeg var lidt tålmodig, men til sidst gik jeg ind og gjorde opmærksom på vores program. Hun undskyldte og kom med ind i kirkerummet med bliktag. Lige som vi skulle i gang kom den vildeste regnbyge. Regnen trommede  på taget og helt ærligt…. Vi kunne intet høre. Regn er godt, og vi kan i øvrigt intet gøre. Program blev ændret og kvinderne gik i gang med at forberede deres præsentation om forskellige emner, som de senere skal hjem og undervise andre kvinder i hjemme i deres sogn. Efter regnen genoptog vi undervisningen, som blev afbrudt af endnu en byge.

De fine kjoler, som vi har på, er syet af noget stof, som specielt er lavet til kvindegrupper i den lutherske kirke i Tanzania. Det er jo en slags uniform, som vidner om at vi er på samme hold, nemlig det hold som arbejder for kvinder i kirken.

Tanker om vand og tro
Det kræver tro at drikke det rensede regnvand. Tro som respons på andres vidnesbyrd. Nu har det lige været påske, hvor vi atter talte om, at Jesus døde og opstod tre dage efter. I kirken forkynder vi, at det betyder at vores synd og skam er renset. Kan det nu passe? Og kan vi tro det? Vi har nogle vidner fra bibelen, som påstår, at de mødte Jesus Kristus efter hans død. De vidner for os, og vi kan tro det, hvis vi tør.

Indtil nu er vi ikke blevet syge af at drikke regnvandet, faktisk er vi forbavsende raske. Indtil nu har troen på Jesu Kristi opstandelse ført fred og nyt livsmod ind i vores liv. Så hvorfor ikke bare fortsætte både med at drikke regnvandet og med at tro på det utrolige – At én Jesus Kristus er død og opstået for os. (Billedet er fra påskegudstjeneste i Stockholm)

Bedste hilsner fra Louis og Anna-Marie