Den livsvigtige strøm

Og så gik strømmen igen… da jeg ville dele dette med jer alle! Heldigvis kom strømmen hurtigt tilbage i dag – efter blot to timer.

Den livsvigtige strøm

Min svigerinde, Jeniah, går syngende rundt i vores køkken og bager kager. Dette kunne lyde som om, alt er fryd og gammen. Men det er ikke tilfældet. Havde jeg været i Jeniahs situation, er jeg ikke sikker på, jeg kunne have gået syngende rundt.

Jeniah er Brightons ældre søster. Hun er den eneste af de ni søskende, der ikke fik mulighed for at få en secoundary school uddannelse. Måske fordi der ikke var så mange penge i familien, og så valgte de at sende hendes tvillingebror i skole i stedet… altså måske også fordi hun var pige? Uanset hvad årsagen var dengang i 1970’erne, så betyder det for Jeniah i dag, at hun ikke har nogen fast ansættelse som lærer eller sygeplejerske, som de fleste af hendes søskende, og at det derfor ikke altid er nemt at finde indtægter til at dække de basale udgifter (salt, sæbe og helst to måltider om dagen).

En måde at tjene lidt penge på er ved at bage kager i forbindelse med bryllupsfester. Det var derfor, Jeniah var kommet på besøg hos os dagen forinden. Jeniah har nemlig ikke strøm i sit hus i Kayanga, så hun kommer til os i Lukajange for at bage kager i vores ovn. Dette betyder en gåtur på et par kilometer fra hendes hus til holdepladsen for taxa’erne (en taxa fungerer som en bus, da de har bestemte ruter og tager folk med undervejs). Efter en køretur på 10-15 minutter (som naturligvis koster penge) skal Jeniah gå en kilometers penge for at komme til os. Hele tiden slæber hun på al sit bageudstyr (forme og ingredienser). Og når kagerne er bagt, skal hun ad samme rute tilbage blot med kager i sin pose i stedet for råvarer.

Men som skrevet, så var Jeniah kommet for at bage kager hos os. Og det gik også rigtig fint indtil kl. 13.30. Pludselig forsvandt strømmen. Nogle gange bliver vi adviseret om dette i radioen, men ikke denne gang. Da det var en hverdag, troede vi, at strømmen hurtigt ville komme igen, men sådan skulle det ikke gå. Der skulle gå 24 timer, inden vi igen kunne tænde ovnen, få køleskabet til at køre eller pumpe vand.

Et strømsvigt på 24 timer lyder måske ikke umiddelbart som alverden, men for Jeniah var det lige ved at blive katastrofalt. Hun havde fået en bestilling på 5 kager til det kommende bryllup. Planlægningen var, at hvis hun bagte kagerne om onsdagen, så kunne de nå at køle af til om torsdagen, hvor kagerne skulle pyntes og beskriftes, inden de skulle bruges om fredagen. Pludselig kunne Jeniah ikke bage sine kager. Ingredienserne var mikset og en kage var halvt bagt, da strømmen gik. Vi ventede og ventede, men der kom ingen strøm. Torsdag morgen kom Jeniah igen, selvom der endnu ingen strøm var, og det er her, hun går syngende rundt. Får hun ikke bagt kagerne, er der ingen indtægt (kun udgifter til ingredienser, som er gået til spilde), og brylluppet vil stå og mangle vigtige symboler, da kagerne bliver brugt som takke-gaver fra brudeparret til begge forældrepar (foruden naturligvis bryllupskagen). Dette vil med sikkerhed ikke give flere kunder for Jeniah. Gode råd er derfor dyre, men Jeniah beslutter sammen med Augustin (vores kok/husassistent) at forsøge at bage kagerne ved hjælp af kul. Fire til fem timer senere kan Jeniah tage hjem med alle sine kager. Men strømsvigtet kunne nemt have gået hen og været medvirkende til en økonomisk krisesituation for Jeniah.

Et P.S. er, at det ofte er disse strukturelle udfordringer, der gør det svært at udvikle et land som Tanzania. Der bruges al for meget energi og mange penge på at få de meste basale ting til at fungere. Og tit har det katastrofale følger, når det ikke fungerer – både på det private niveau som hos Jeniah, og indenfor det offentlige område. Et eksempel herpå er, at to babyer døde på Nyakahanga Sygehus, fordi strømmen forsvandt, og børnenes respiratorer derfor ikke virkede. Vi var indlagt og var i værelset ved siden af, og det var ikke nogen rar oplevelse pludselig at høre mødrenes klageråb.