Kirkens kamp mod korruption!

Kirkens kamp mod korruption!

I går, d. 13. februar 2014 samledes Karagwe stifts præster og ansatte ved politistationen i Kayanga, Karagwe Distrikt hovedby. Årsagen var, at distriktspræsten, Jackson Kanyiginya, var blevet fængslet uden at kunne få indfriet sine basale rettigheder (se artikel på Karagwe Stifts hjemmeside: http://www.karagwe-diocese.org/news/196.html) .

I Tanzania er det gældende lovpraksis, at en anholdt kan blive midlertidigt løsladt, hvis der betales kaution. De fleste pårørende vil gøre alt hvad der står i deres magt, for at en fængslet ikke skal tilbringe en nat i fængslet. Et tanzaniansk fængsel er ikke som et dansk, og det er de færreste der kommer igennem sådan en nat uden at få mén af den ene eller anden slags.

For tre uger siden blev en anden af kirkens (pensionerede) medarbejdere, diakon Obadiah Mukuta, fængslet på lignende måde. Og ikke nok med at pastor Kanyiginya og diakon Obadiah blev fængslet og de pårørende ikke måtte betale kaution, så var der tilmed korruption indblandet. Åbenlys korruption.

I Obadiahs tilfælde bad den lokale dommerfuldmægtige om at få tsh. 400,000/= (1.400 kr.; svarende til 2 brutto månedlønninger for en præst) for overhovedet at ville se på sagen.  Det samme var tilfældet i forbindelse med pastor Kanyiginyas fængsling, blot at det her var politiets anklagemyndighed, der udtrykte ønsker om privat “skattefri” betaling uden kvittering!

Karagwe stifts biskop, Benson Bagonza, har i begge tilfældet reageret hurtigt og gjort, hvad der stod i hans magt for at beskytte sine medarbejdere. Ikke at præster og andre kirkelige medarbejdere er hævet over loven, som Bagonza sagde i radioen i aftes, men fordi det her handler om korruption og krænkelse af de basale borgerrettigheder i Tanzania.

Siden i går har mange af Karagwe Distrikts medarbejdere – altså de offentligt ansatte – henvendt sig til Bagonza (og præsterne) og ros ham og kirken for deres indsats. Selv det ledende regeringspartis medlemmer gav i aftes Bagonza tilsagn om, at “CCM will start to speak up”.

Bagonza har udtalt, at det er på høje tid at kirken kommer ud af skabet og stiller sig på barrikaderne for at arbejde mod korruption. Kirken har alt for længe været tavs, men det skal der laves om på nu. Det er blevet tid til at tale! Nu tager den lutherske kirke kampen op mod korruptionen!