Uden strøm – i weekenderne i 40 uger!

Fra d. 1. september har vi skullet vænne os til at der ikke er strøm hver weekend. De første 1½ måned var det fredag, lørdag og søndag fra kl. 6.30 til kl. ca. 19-20. Kan du forestille dig, at DU skulle undvære strøm hver eneste weekend i 40 uger. Det næsten et helt år!

Det kræver en del logistik, når man nu er så heldig at bo i et område, hvor vi rent faktisk har strøm. I Karagwe, er det kun os, der bor langs hovedvejen, der endnu hører til de udvalgte, der har adgang til strøm (mindre end 2%). For os betød strømudeblivelsen, at fredagen arbejdsmæssigt skulle bruges på andet end pc-arbejde. Telefonerne skulle man huske at lade, for dette kommunikationsmiddel er unægtelig svært at undvære i en arbejdsmæssig sammenhæng.

Privat handler det logistiske om at få pumpet vand i vandtanken, så vi overhovedet kan få vand. Vand til at drikke, til at bade, vaske op, vaske små barnenumser m.m.m. skal alt sammen koges, inden det kan bruges. Men hvordan vil du koge vand, hvis der ikke er strøm?  Godt at vi er vant til at bruge kul.

Måske er det specielt, når man har meget små børn, at strømudfaldet mærkes ekstra, for hver gang en lille portion grød eller andet mad skal varmes til de små pus, så er der desværre endnu ingen mikrobølgeovn, der kører på solceller. Altså igen skal der gang i kulbækkenet og gryderne for at få fyldt de små maver.

Nu skriver jeg ikke denne blog for at få medlidenhed. Det jeg gerne vil prøve at give jer et indblik i er, at det vanskeliggør mange arbejdsopgaver, når vi ikke har strøm. Ikke bare privat. Men forestil dig, at Danmarks industri blev udsat for strømudfald i 20% af arbejdstiden. Det kan unægtelig mærkes på produktionen og effektiviteten. Det er så nemt at pege fingre og sige, at der produceres for lidt i de afrikanske lande syd for Sahara, men måske det burde tages med i beregningerne under hvilke forhold en produktion skal køre eller et land skal regeres. I Karagwe er der eksempelvis stadig kun 25 km. asfaltvej. Dette betyder at varer skal transporteres – i nogle tilfælde – på meget kreative vis, hvis de skal nå frem til markedet i regntiden. Når infrastrukturer som strøm, veje, vand, energi, kloakering, renovation etc. er så minimalt udbygget bruges uforholdsvist mange ressourcer på noget som de fleste mennesker i det nordlige Europa ikke skænker en tanke, men blot forventer er til stede.

Prøv at lægge mærke til hvor ofte du blot nyder godt af strukturer som er til stede, og som ville vanskeliggøre mange dagligdagsting, hvis de ikke var til stede! God fornøjelse med at skylle ud i toilettet, smide bleen i skraldespanden, køre på arbejde, tænde for komfuret og for varmeapparatet! :-)

Og et P.S.

I dag er det fredag og igen er strømmen nu væk i tre dage om ugen!