Et hjem skaber tryghed....eller

Dette er min anden blog og jeg nærmer mig hastigt 2 måneders-mærket. Jeg bevæger mig lidt væk fra jeg-oplevelser og lidt tættere på Cambodja. Jeg er blevet lidt klogere på Cambodja og Cambodianere… det føles i hvertfald sådan. Jeg vil gøre status på Prey Lang projektet eller i hvertfald fortælle hvad jeg roder rundt med lige nu og desuden strejfe et af de meget gennemgående problemstillinger i Cambodja – Land and Housing eviction.

Som jeg introducerede i mit foregående blogindlæg skal jeg primært beskæftige mig med Prey Lang projektet i mit arbejde hos den Cambodianske NGO CPN (Community Peace-Building Network). Et nyskabende skovbevarelsesprojekt som Danmission er tovholder på. (Læs mere om projektet på landerepræsentanten Ernst Jürgensens blog http://blog.danmission.dk/ernstjurgensen/danmission-engageret-i-et-nyskabende-projekt-i-cambodja/.)

2014-09-08 08.55.38I slutningen af Oktober måned tager CPN det første spadestik i projektet, – i hvert fald hvad angår de skemalagte aktiviteter. Titlen på aktiviteten er:

”Training on rights, including indigenous rights, right-based approaches and advocacy with respect to forestry and natural resources”

Formålet med denne træning er at styrke PLCNs samarbejdsevne og handlekraft, så de i højere grad kan engagere sig i kampen for deres skovressourcer. Med andre ord er det et initiativ hvor CPN yder støtte og undervisning, som skal styrke PLCNs viden og kapacitet, så de kan kæmpe for deres skov samt involvere sig i skovforvaltningen på et informeret grundlag.

Og hvordan gør man så liiige det?

Ja, det er et spørgsmål jeg nødig vil besvare da jeg ikke selv kommer til at udføre selve træningen. Men træningen kommer bl.a. til at indeholde undervisning i den lovgivning landsbysamfundene påvirkes af, heraf ”The Land Law” (2001), ”The Forestry Law” (2002), Indigenous People Development Policy (2009), FNs ”Declaration on the Rights of Indigenous Peoples” (2007). Derudover er der undervisning i aktiv ikke-voldelig kommunikation og meget mere. Denne undervisning skal blandt andet være med til at styrke de indfødtes viden omkring deres rettigheder og hvordan de kan formidle dem.

Og hvordan kan denne træning nå ud til Prey Langs befolkning? (Der bor ca. 200.000 i Prey Lang)

Træningen er en slags hjælp til selvhjælp. CPN kommer altså til at træne grupper fra hver af de fire provinser og disse grupper har så ansvaret for at træne dem som ikke har deltaget i sessionerne. En såkaldt ”Training of Trainers”-metode.

Grundideen i denne træning (og generelt i projektet) er at partnerne skal yde støtte, så landsbysamfundene i bund grund selv finder den løsning som passer dem bedst – det er jo trods alt dem som bor i skoven og er de egentlige eksperter. Partnerne skaber altså rammerne og landsbysamfundene indholdet. Formålet med denne tilgang er at skabe en forhåbentlig langsigtet og bæredygtig løsning for landsbysamfundene i Prey Lang.

Ja, det blev en lidt (lettere uhåndgribelig) snak om et lille men vigtigt hjørne af Prey Lang projektet. Et emne jeg vender tilbage til i næste måned når et par træninger er afviklet og jeg selv er blevet en hel del klogere.

Og så til sidespringet….

CPN laver en hel masse andet udover at arbejde med naturressourcekonflikter. En anden problemstilling der ligeledes fylder meget på kontoret (og generelt i Cambodja) er Landgrabbing. Lokale bønder bliver tvangsforflyttet fra deres landjord og fattige familier i byen bliver tvunget til at flytte ud af deres lejligheder for at gøre plads til nye investorer. – Og regeringen har en central rolle i denne problematik, da politikere og embedsmænd ofte indkasserer anselige provenuer i processen.

World Habitat DayI forbindelse med denne problemstilling, fulgtes jeg med min kollega mandag d. 6. oktober til en stor demonstration, som blev anført af den berørte befolkning. Mere end 1500 anti-eviction demonstranter fra hele Cambodja markerede den såkaldte ”World Habitat Day”. FN har udpeget netop denne dag (første mandag i Oktober måned hvert år) til at skabe opmærksomhed omkring den grundlæggende menneskeret til tag over hovedet. Dagen skal påminde verden om at fremme bærerdygtige udviklings politikker der skal sikre forsvarlig husly for verdens befolkning og ikke mindst retten til respekt for sin ejendom. Hovedtemaet for denne dag i Phnom Penh var Land and Housing Eviction. En demonstration der skal skabe opmærksomhed omkring Cambodjas regering der tvinger fattige folk fra hus og hjem eller tager deres land uden tilstrækkelig kompensation eller slet ingen kompensation.

Demonstranterne marcherede gennem Phnom Penh hen til Parlamentet for at overleverer en underskriftindsamling. Tre timer med taler og opråb fra munke og aktivister i stegende hede, måtte der gå før otte fremtrædende aktivister blev lukket ind gennem parlamentsporten for at aflevere underskriftindsamlingen.

Under hele demonstrationen holdte jeg mig i baggrunden med min kollega og tog billeder af begivenheden. Mens jeg stod på en lille forhøjning med en Ipad hævet over mit hoved og tog billeder, gik det virkelig op for mig hvor absurd denne problemstilling er. Vi er helt nede i den laveste del af behovspyramiden. Det at have et shelter – et hjem.

2014-10-06 09.40.24Mange af de mennesker der stod omkring mig med den samme t-shirt og hat som jeg og med lotusblomster hævet op over hovedet i strakt arm, har fået frataget deres hjem uden advarsel, uden kompensation – uden noget sikkerhedsnet.

Det er ikke ligefrem en problemstilling jeg kan sidestille med min (ellers trættende) boligjagt i København. En problemstilling og situation jeg forsøger at forstå men ikke helt kan sætte mig ind i….

Min kollega fortalte at den generelle tro på at regeringen ændrer kurs ikke er stor.

Dette kunne jeg godt fornemme under demonstrationen. Jeg sad under et træ foran parlamentsbygningen i ly for varmen. Jeg sad ved siden af nogle aktivister. En af dem spurgte hvor jeg kom fra, jeg svarede ”Denmark”. Han talte kun en smule engelsk. Men han kunne trods alt sige ”Oh, you have a good government”. Jeg vidste ikke helt hvad jeg skulle svare…

(Billederne i denne blog er taget fra the World Habitat Day i Phnom Penh)