Kan en applikation redde Prey Lang skoven?

I dette blogindlæg beskriver jeg en tur (rent faktisk to ture) til skoven Prey Lang langt væk fra Phnom Penhs kaffebarer, asfalterede veje og expat miljø. Jeg fortæller desuden hvordan en applikation på en smarttelefon kan bruges i kampen for, at nedbringe den massive skovhugst der foregår i Prey Lang, Cambodia.

Den smarte telefon

Et af hovedelementerne i skovbeskyttelses projektet, beskrevet i Ernst blogindlæg (jf.http://blog.danmission.dk/ernstjurgensen/danmission-engageret-i-et-nyskabende-projekt-i-cambodja/)  er at levere en teknisk løsning til Prey Lang Community Network (PLCN)*, hvorved de let kan rapportere og registrere fældningsaktiviteter og vigtige naturressourcer i Prey Lang skoven.

*(PLCN er et lokalt netværk der repræsentere dem, som lever af og i Prey Lang skoven og engagerer sig primært i at beskytte skoven)

Jeg vil forsøge at forklare denne tekniske løsning ganske kort:

Det overordnede mål med projektet er at beskytte skoven og de lokales rettigheder gennem nye måder at indsamle data på.

Helt konkret så har en lokal ICT-virksomhed udviklet en applikation, så man med en smarttelefon kan registrere alt fra ulovlig skovhugst og fiskeri, til naturressourcer som landsbyboerne er afhængige af (Frugter, svampe, grøntsager, dyr, træer) og masse andre forskellige ting. Alt den information bliver uploadet til en database med GPS-koordinater og billeder, så man kan følge med i aktiviteterne i Prey Lang og ikke mindst kunne dokumentere hvis nogle af de ressourcer, som er registreret, forsvinder. Det vil sige, at vi får en masse veldokumenteret og systematiseret information ind omkring hvad der foregår i Prey Lang, hvilket ikke har været tilfældet før.

– Og ikke mindst kommer PLCN til at stå med et stærkere politisk redskab i dels debatten og i deres kamp for at bevare skoven.

Som beskrevet i forrige indlæg er det community based monitoring. Det er altså landsbysamfundene som skal stå for al dataindsamling. Målet er at denne dataindsamling skal fortsætte efter projektets officielle afslutning i sommeren 2016. Før at det kan lade sig gøre er det selvfølgelig vigtigt at PLCN bliver komfortable med applikationen og at de kan se humlen i at bruge den.

To uger i junglens tegn

Det er de færreste af Prey Langs landsbysamfund som har haft sådan en smarttelefon i hånden. Så den skal de jo selvfølgelig lære at kende.

Den første træningssession blev afholdt i begyndelsen af december måned i provinsen Preah Vihear i det nordlige Cambodja. 43 PLCN medlemmer, en blandet flok af mænd og kvinder, unge som ældre fra alle fire provinser i og omkring Prey Lang, deltog i træningen. Et par kollegaer fra CPN og en pHd studerende fra Københavns Universitet og selvfølgelig PLCN medlemmerne mødtes fem dage i en skov og skulle lære at bruge applikationen og ikke mindst at bruge en smarttelefon.

Det var fem dage i skoven, med undervisning, rollespil, skovture, dans, leg og et forsøg på at kommunikere på Khmer med PLCN medlemmerne, – med en kombination af kropssprog og et begrænset cambodjansk ordforråd.

Fem virkelig spændende og sjove dage i skoven med de sødeste, mest åbne og, af mangel på bedre ord, muntre mennesker jeg har mødt.

5 dage er selvfølgelig ikke nok til at implementere denne del af projektet. Så 2 måneder senere i februar, var der endnu en træningssession, hvor PLCN endeligt fik overleveret telefonerne og dataindsamlingen kunne begynde. Denne gang mødtes vi alle i kernen af Prey Lang eller rettere sagt 9-10 timers kørsel på motorcykel fra udkanten af Prey Lang til hvor vi slog lejer.

En uge i junglens (og PLCNs) tegn, med ris og tørret fisk (meget tørret fisk), fisk på dåse og heldigvis også lidt friskfanget fisk, bad i den nært beliggende bæk, manglende toiletfaciliteter, kolde nætter i hængekøjer og sidst men ikke mindst fik vi også prøvet at fare vild i Prey Lang på hjemvejen i bulderravende mørke.

En oplevelse!