Min ilddåb som praktikant

Dette er mit første blogindlæg, - nogensinde. En blandet (og lettere farverig/forvirrende) pose bolsjer af hvad jeg har oplevet de første to uger i Cambodja. Men det er også lige hvad det er. De første 18 dage har bestået af nyt arbejde, nye kollegaer, nye bofæller, ny by, ny mad, en uges workshop i Kratie og en masse snak om skov.

Det er d. 3. september, og jeg har nu været i Phnom Penh i 18 dage. Inden jeg steg på flyet i Københavns lufthavn, var der kun to ting jeg vidste med sikkerhed ventede mig. Et værelse i en lejlighed fra d. 19. August og at mit daglige arbejde kommer til at foregå hos CPN (Community Peace-Building Network), en Cambodiansk NGO. Alt andet var noget mere flydende. Hvad jeg helt konkret kommer til at lave hos CPN, hvad der forventes af mig og hvem jeg kommer til at bo med i lejligheden, er tre ting jeg har spekuleret en helt del over – men det måtte forblive lidt i det uvisse indtil jeg landede i Phnom Penh.

Efter 18 dage er jeg blevet en hel del klogere….

Tirsdag d. 19/8, to dage efter ankomst, havde jeg min første arbejdsdag hos CPN. Det første møde var med Sokheng (Sekretariats Koordinator hos CDPS og CPN). CDPS står for organisationen ”Community Development for Peace and Sustainability”. Sokheng introducerede mig for mine kollegaer på CPN og fortalte om organisationens arbejde. Det er jo ikke nogen hemmelighed at der er en sproglig barriere, da der ikke er så mange hos CPN der taler engelsk, – og deres engelskudtale skal man desuden lige vende sig til.

Min koncentration blev i den grad sat på arbejde til mit første arbejdsmøde senere på dagen. Til mødet deltog CPN og et par andre af Danmissions partnere. Jeg sad ydmygt for bordenden og vidste ikke rigtig hvad der skulle ske. Der blev snakket højlydt og grint en hel del inden mødet officielt gik i gang, – og selvfølgelig på Khmer. Så jeg sad pænt for bordenden med min notesbog og kiggede ned i min lemonjuice mens de socialiserede løs. Mødet gik i gang, og det foregik stadig højlydt og stadig på Khmer, men Sithuan, som arbejder på Danmissions landekontor i Phnom Penh, var så venlig at oversætte undervejs. Så Sithuan oversatte mens de diskuterede på kryds og tværs af bordet, så jeg skulle i den grad koncentrere mig for at fange bare kernen af diskussionen! ☺

Hovedtemaet for diskussion var Prey Lang projektet. Et udviklingsprojekt der handler om at kombinere rettighedsbaserede og fredsopbyggende tilgange til at løse naturressourcekonflikter i Prey Lang skoven. Kort og godt drejer projektet sig om skovbevarelse.

Og så gik turen til provinsen Kratie….

Den 25. August gik turen til Kratie. Det tog seks timer fra Phnom Penh til Kratie i en minibus (Uden aircondition vel at bemærke), – så det var en varm omgang. Hele den følgende uge bestod af møder og workshops, sammen med PLCN (Prey Lang Community Network), som er et netværk der består af medlemmer som bor og lever i Prey Lang, så et udsnit af Danmissions partnerorganisationer og repræsentanter fra Københavns Universitet. Hele denne flok skal samarbejde omkring et 2-årigt projektforløb, der i bund og grund handler om at engagere de lokale communities og klæde dem på til at beskytte deres skov og levebrød, Prey Lang. Projektet består af en hel del workshops, træning, undervisning og (heldigvis) en hel del besøg i Prey Lang.

CPN er ansvarlig for nogle af disse aktiviteter i løbet af det forstående efterår, – så de aktiviteter vil jeg med sikkerhed følge op på de kommende måneder. ☺

(De fleste billeder jeg har lagt op er i øvrigt fra ugen i Kratie, – som jeg håber kan give et lidt klarer billede af hvad det var vi rendte rundt og lavede)