Bag turistlivets skinnende facade

Bag turistlivets skinnende facade

Turistlivet glæder i den grad, men gemmer også på en ulige fordeling af de tilhørende guldgruber

Efter at være landet igen i Phnom Penh og indkvarteret hos de søde og gæstfrie studerende på Living Grace Dormitory, er der, mellem besvarelser af mails og planlægningen af et par interviews, tid og ro til at overveje, hvor opstillet og spejlplankt livet som turist er i Cambodja.

Jeg har sammen med de tre andre provstivolontørere Ida, Jeppe og Amalie holdt en uges ferie. Vi var i Siem Reap og så det, af både turister og cambodjanere, meget omtalte Angkor Wat; en kæmpestor og ældgammel tempelby, der af UNESCO er kåret som én af verdens 7 vidundere. Vi så en flydende by med træhuse hævet flere meter over vandoverfladen. Mændene fangede fisk i Cambodjas største sø, og børnene tog iført tøj bad i vandet, der desværre, med det store antal af motorbåde som hver dag kommer sejlende forbi med turister ombord, ikke er lige så klart og rent, som det tidligere har været.
Vi fik et indblik i, hvad der svarer til en cambodjansk folkefest, da vi i en tætpakket menneskemængde fascinerede var tilskuere og deltagere til Waterfestival. Her var der opstillet små pop-up bikse med cambodjanske delikatesser som friturestegte græshopper, melorme og bananer samt cambodjanske pandekager med sødt ris-kokos-bønne-fyld og farvede ispinde. Lyden af hele Siem Reaps cambodjanere samlet et sted fyldte mine øresnegle, da jeg slentrede ned af de menneskefyldte gader langs floden. Den efterhånden genkendelige duft fra diverse delikatesser blev femtehjulet i vores danske firkløver, som vi nød følgeskabet med, så længe det varede. Efter mørkets frembrud blev der skudt et fantastisk fyrværkerishow i gang. Fyrværkeriet oplyste himlen i blå, røde og hvide nuancer. Hvis man et øjeblik tog en pause fra det smukke udsyn, opdagede man, at alle omkring én var lige så tryllebundede af lysshowet, som man selv.

2 drenge i hver sin aflange og farverige båd

En gammel dame, der bevæger sig væk fra vandkanten

Et lille udsnit af de cambodjanske turister til Waterfestival

Omkring 25 mænd, der gør sig klar til flodens intense distance

Fyrværkeri flot fanget af Amalie

Alle disse oplevelser har været så absolut skønne og gode. Men de har også åbnet mine øjne mere op for hvor skæv en fordeling af penge, der er i Cambodja. Jeg vil lige hive nogle sorthvide tal på papiret, for at eksemplificere den enorme indtjening Angkor Wat har.
   I 2012 var der over 2 millioner besøgende i Angkor Wat. Altså omkring 5.500 gæster på en gennemsnitlig dag. Og med en enkeltdagsbillet til 37 dollars og en tredagsbillet til 64 dollars bliver der i den grad hivet nogle penge hjem. Faktisk omkring 1 million i danske kroner. Hver evig eneste dag. Og med en årsomsætning på 365 millioner danske kroner, undrer det nok ikke så mange, at det er landets største turistattraktion.

Det er ufatteligt hvor mange penge, der er i omløb, og hvor få cambodjanere, der får glæde af det. Og så er det tankevækkende, hvor meget gavn disse penge kunne gøre for 70% af den cambodjanske befolkning, der tjener under 2 dollars om dagen, hvilket svarer til 13 danske kroner. Disse tal understreger den meget ulige fordeling af penge i Cambodja. Nogle få mennesker tjener kassen på alle de turister, der dagligt besøger tempelbyen, mens resten af befolkningen, for hvem Angkor Wat også er deres historiske fund, ikke får glæde af den millionomsættende virksomhed Angkor Wat er.

Det ældre end gamle Prasat Kravan tempel

Det genkendelige og arkitektoniske Angkor Wat

Det går stejlt op og stejlere ned, når templerne skal nærstuderes

Turister er der nok af. Her i en kø for at komme til tops i Angkor Wat

Der er dog også cambodjanere, der får glæde af turisterne. Alle tuktuk-chaufførerne, der tjener deres dagløn på at køre turister fra det ene tempel til det andet, og alle sælgerne, der tjener godt på at sælge drikkevarer, tøj og mad til turistpriser – de får glæde af turismen. Så på den måde er det ikke KUN toppen af pyramiden, der får del i kagen, men også nogle initiativrige cambodjanere.
Det er dog primært en lille andel, der får glæde af de velhavende turister. Og det er der muligvis ikke så meget at gøre ved andet end at være lidt forarget over Cambodjas indretning og offentliggøre sine tanker om dette. 

Vi læses ved!

Venligst
Silkeborgvolontøren