Hverdagen som udsendt: Danmark versus Madagaskar

Hverdagen som udsendt: Danmark versus Madagaskar

Vi møder mange mennesker, som enten tror, vi lever det vildeste eksotiske eventyrliv i Afrika eller, at vi nærmest lever så primitivt som i en jordhytte. Det er jo Afrika. Ihvertfald kan det være svært at forholde sig til eller forestille sig, hvordan livet er som udsendt i Afrika.

Førhen var livet som missionær et stort kald og i de gode gamle dage pakkede de udsendte deres ejendele i deres kister, for sandsynligheden for at de kom hjem i levende live, var ikke særlig stor. Til sammenligning fik vi shippede en europalle på 150 kg til Madagaskar og vi regner så sandelig med at betræde dansk jord igen og i aller højeste grad sunde og raske.

IMG_2302

Ligesom alt andet er der fordele og ulemper ved alting, og vores skift fra vores tre værelses lejlighed, Vesterbro, indre København til vores nuværende to etagers villa med tilhørende havemand, hushjælp og vagter døgnet rundt, i udkanten af Antananarivo, er ikke anderledes. Man skal vænne sig til, der er alle de mennesker hele tiden, og på sin vis er privatlivet blevet en lidt anderledes begreb, men til gengæld er de mennesker en enorm hjælp og næsten en nødvendighed for at få hverdagen til at fungere. Det kan virke som en kæmpe luksus, at have en hushjælp, og lad os være ærlige, det er det også, men på den anden side, så må man også forstå, at tage ud og handle for eksempel ikke er sådan lige til. På Vesterbro kunne vi gå 3 minutter og være i vores lokale Netto, som var leveringsdygtig i nærmest alt og billigt. I Tana kan vi ikke købe ind på under 45 minutter (vi har virkelig forsøgt at slå den tid mange gange), derfor handler det om IKKE at glemme NOGET. Man skal tage højde for at der er særlige ting, der ikke kan skaffes, så som rugbrød, frisk mælk og grødris, og så er alle varer som skal importeres utroligt dyre. En liter mælk, som er langtidsholdbar og fra Tyskland koster 12,5 kr. og 100 gr. laks koster 100 kr.

DSC_0177

En af vores lokale “kioska”, som kan levere chips, sodavand og dåsemad.

Da vi havde introforløb i Danmission, cyklede vi fra Vesterbro til Hellerup. I Madagaskar cykler man ikke medmindre man har et decideret dødsønske eller er for fattig til en scooter.

I Danmark måtte vi i dyre domme købe frugter, når de var i sæson, hernede er der også sæson, men til gengæld er de så billige, at vi drikker friskpresset juice hver dag.

DSC_0174

Vores hushjælp går på markedet hver dag og køber alt det, der er billigere end i supermarkedet.

Det er jo Afrika og derfor følger der visse udfordringer med dagligdagen: evindelige strømafbrydelser, internet, der kommer og går, som vinden blæser, og en rædsom trafik, der afspejles af den fjerde dårligste infrastruktur i hele Afrika, er nogle af de ting, som vi alligevel har vænnet os til.

Det er et stort privilegium,at få lov til at arbejde med det man brænder for, at få fingrene helt ned i mulden ved, at være iblandt de mennesker det faktisk handler om. Det er helt sikkert et eventyr at få lov til at bo i Afrika, leve i Afrika og aldrig har ferier været holdt så flotte steder.