Boghandleren fra Zanzibar

Boghandleren fra Zanzibar

I de sidste par uger har jeg haft fornøjelsen af at bo i Iringa på den danske skole. Ja, der er en dansk skole i denne provinsflække på vej mod det sydlige Tanzanianske højland, og det er vel at mærke en velbygget skole. Her har været danske håndværkere, som kan deres kram. Ikke noget med manglende afslutninger og skæve vinduer, som man bliver vant til i Tanzania. Nej, det er kvalitet og dansk snilde, når det er bedst.

Sammen med de to nye missionærer, Louis og Anna-Marie, har jeg boet på Dansk Luthersk Mission (DLM)’s skole, der oprindelig blev bygget for at huse de mange missionærbørn, men som alligevel ikke kom i det antal, man havde troet. Nu bruges de fine faciliteter til forskellige former for udlejning – også til Danmission ansatte – der er i Iringa for at gå på swahili kursus. Men det er ikke det eneste samarbejde vi har.

DML har i fællesskab med et norsk missionsselskab et stort bogudsalg af kristne bøger kaldet Soma Biblia. DLM kører helt ud med bøgerne og taler med bl.a. masaierne på landet om kristendom. De bringer Guds ord helt ud. Det er en missions aktivitet, som også kan inspirere os i Danmission, ligesom DLM måske kan lære noget af os om udvikling og om kirken som et legeme, der står på flere ben – men det er en anden historie!

For den Lutherske kirke i Tanzania er der tre missionsområder; Tabora, Kigoma og Zanzibar. I de sidste mange år, har Danmissions udsendte på Zanzibar været boghandler for Soma Biblia bøger på øen. Hos Soma Biblia køber vi de kristne bøger, fortrinsvis bibler for børn og voksne i mange forskellige udgaver, og sælger dem ved den store protestantiske menighed i Mwanakwerekwe syd for Stone Town. Det er en forretning, som går stille og roligt, og som den lokal kirketjerner, Gasto, står for.

Vi har ikke salg fra en bil men derimod et løst bogudsalg, der er åbent efter gudstjenesterne, hvor de troende kan blive fristet til en ny bibel eller Jesus som tegneseriehelt.

Vi har den udfordring, at selvom solen er ganske stærk det meste af året på Zanzibar, så regner det faktisk, og der er ikke en måned, hvor der ingen regn er! Der er ikke godt for bøgerne. Vi har derfor besluttet, at der skal opføres en rigtig lille boghandel på kirkens område.

Lige før den danske ingeniør, Erich Petersen, som hjalp til med renoveringen af det store hus i Stone Town, tog hjem til Danmark, fik han tegnet en fin lille butik, hvor der også er plads til en vagt. Nu er butikken snart klar til bøgerne, men der mangler – som det kan ses på billedet -endnu en dør. Den skal vi lige finde penge til. Så starter bogudsalget fra en rigtig butik, om end butikken kun er tegnet af en dansker. Der vil være afslutninger som er skæve og vinduer som gaber. Sådan er livet på Zanzibar!