Da Jordskælvet ramte

Der er særligt en episode, der har påvirket vores liv og arbejde her i Bangladesh på forskellig vis siden i lørdags.

I lørdags kl lidt over 12 gik jeg ud i køkkenet for at vakse op. Pludselig lyder min mands stemme inde fra stuen: ”Der er jordskælv. Skynd dig at komme”! Jeg kunne faktisk ikke rigtigt mærke noget ude i køkkenet, men da jeg kom ind i stuen og satte mig ved spisebordet, var der ingen tvivl om at bordet og stolene- ja hele rummet- gyngede rytmisk fra side til side, som om alt var lavet af gele. Metalgitrene foran vinduerne larmede og bragede og lidt efter kunne vi hører folk ude på trappen. Jeg åbnede døren ud og en venlig kvinde fortalte, at det var bedst at vi alle gik ned i garagen til det var ovre. Nede i garagen samledes vi så og talte om, hvad der skete. Jordskælvet varede i flere minutter, og vores naboer sagde, at det var usædvanligt lang tid! Normalt tager det fra nogle sekunder op til et halvt minut! Og senere samme dag gik katastrofens omfang så op for os alle, da vi i nyhederne hørte om de forfærdelige følger jordskælvet har haft i Nepal – med mange tusinde døde og hvor mange fortsat savnes. Det er skrækkeligt!

Her i Bangladesh blev flere personer dræbt under rystelserne, dels fordi en mur styrtede sammen og dels fordi der udbrød panik i et indkøbscenter og på en tøjfabrik, hvor alle stormede mod udgangen. Jeg kan ikke fortænke arbejderne på tøjfabrikken i at gå i panik! Den 24 april var det netop 2 år siden at tøjfabrikken Rana Plaza i Savar kollapsede og dræbte over 1000 arbejdere og sårede mange, mange flere.  Men det er i sig selv foruroligende at en million-befolkning i et jordskælvsudsat land som Bangladesh, går i panik på den måde. Gad vide hvad der vil ske, når eller hvis et jordskælv for alvor rammer i Bangladesh? Det er næsten for uhyggeligt at tænke på!

I 2013 talte forskere om at et voldsomt jordskælv (med målinger på op til 8-8,5 på Richterskalaen) sandsynligvis ville komme til udbrud i Himalaya-regionen i nær fremtid. Der spekuleres nu i, om denne weekends jordskælv er netop dét mega-jordskælv– eller om vi har et andet og endnu værre i vente! Hvis et jordskælv af størrelsesorden 8 – 8,5 rammer, kan det få katastrofale konsekvenser i Nepal, Indien, Pakistan og Bangladesh med anslået op til 200.000 døde.

Senere samme lørdag deltog jeg i et interreligiøst møde i bydelen Old Dhaka. Vi var cirka 100 mennesker forsamlede til foredrag om fred og harmoni religionerne imellem. Der var præsentationer og talere fra fire religioner; buddhisme, hinduisme, kristendom og islam. Jordskælvet fyldte meget i folks bevidsthed og på et tidspunkt holdt vi 1 minuts stilhed for Nepal. Nepal er ikke fjernt fra Bangladesh- i mange betydninger. Det er begge nogle af verdens fattigste lande, sprogene er beslægtede og mange mennesker – både herboende udlændige og bangladeshere – har periodevis arbejde i Nepal. Eller vi rejser derop for at holde ferie med vandrerture i det smukke og fantastiske Himalaya. Så katastrofen påvirker folk her i særlig grad.

I går eftermiddags gyngede vores stue så igen- dog hverken så voldsomt eller så længe som i lørdags. Det viste sig at være et af de i alt ca. 20 efterskælv – det, der målet 6,7 – som kunne mærkes her i Dhaka. Jeg besluttede ikke at gå i panik og tog derfor den fyldte skraldepose med ned i garagen, hvor ”containeren” står, for under påskud af et praktisk ærinde, at forhøre mig, om der var grund til panik. Det var der heldigvis ikke!

Men i Nepal er situationen stadig katastrofalt, og de har brug for vores hjælp. Danmission arbejder ikke i Nepal, men vores kollegaer i Normission www.normisjon.no,  Røde Kors www.rodekors.dk eller Mellemfolkeligt Samvirke www.ms.dk har online indsamlinger i gang til støtte for Nepal.