Stolthed og skam

I Savar i udkanten af Dhaka er der rejst et kæmpe monument for de faldne i befrielseskrigen mod Pakistan i 1971. Krigen varede i alt 9 måneder og kostede 3 millioner bangladeshere livet. Monumentet er rejst for at mindes dem, der faldt for deres land og det kaldes derfor ”Martyrernes Monument” (National Martyr´s Memorial). Monumentet ligger i en stor åben park og jeg besøgte stedet sammen med en gruppe studerende fra Canada. Vi gik rundt og nød vejret, udsigten, luften og stemningen. En ældre mand kom hen og hilste venligt på os med ordene: ”Velkommen til Bangladesh. Vi ved, vi er et fattigt land, men vi er stolte af vores land, og vi byder alle udlændinge velkomne”. Hvorpå han værdigt gik videre fulgt af sin søn eller sit barnebarn. Det var meget smukt. Jeg forstod hans stolthed over det land, som han sikkert selv engang havde kæmpet for.

Senere samme dag besøget vi et andet monument også i Savar. ”Monumentet over Korruption” kaldes det. Det er sat til skam og minde over tøjfabrikken Rana Plaza, der i april 2013 styrtede sammen og dræbte 1129 og sårede 2515 personer. På grund af byggesjusk og omgåelse af regler om vedligeholdelse og sikkerhed. Rana Plaza er et mindesmærke over korruption og grådighed, som hver dag er en trussel imod millioner af mennesker i Bangladesh, der arbejder hårdt blot for at forsøge deres familier. Jeg fik fortalt, at på nogle fabrikker er grådighed og kynisme gået så vidt, at det er forbudt for arbejderne at drikke vand i de mange timer, de arbejder. Hvorfor? For at hindre tabt arbejdstid ved toiletbesøg!  Tragedien Rana Plaza er ikke glemt. I en artikel i en af dagens aviser her i Dhaka exponeres flere kendte tøjproducenter ved navns nævnelse, fordi de endnu ikke har betalt til den fond, der skal kompensere de overlevende og efterladte for ulykken. Artiklen giver ikke nogen forklaring på, hvorfor firmaerne ikke har indbetalt til fonden, men afslutter med en drøftelse om, hvordan udenlandske tøjproducenter kan sikrer at deres produkter fremstilles under ordentlige forhold. Indbetaling til fonden er frivillig, men det er alligevel påfaldende at så mange af de implicerede firmaer har valgt ikke at indbetale. Heldigivis findes her også fabrikanter, der driver deres fabrikker med omtanke for arbejderne og sikring af generelle lønpolitikker og almen sikkerhed, men de er desværre fortsat for få.

Begge monumenter, Martyrernes og Korruptionens, er symboler på Bangladesh. Et land med en blodig historie, stolthed over deres modstandskamp og sejr og samtidig en dyb frustration over den daglige korruption, som fastholder millioner i fattigdom og fortvivelse.