Tiden flyver afsted, og den første uge på vores to ugers lange rejse i Tanzania er allerede gået. Vi tilbragte de første dage i Tanzanias landlige områder, hvor internettet endnu ikke helt strækker sig til, så her kommer endelig en lille opdatering på vores spændende oplevelser den seneste uge.
Efter ankomst i Uganda og en enkelt overnatning i Masaka, ankom vi sent tirsdag eftermiddag til Kyerwa i Karagwe stift. Kyerwa ligger i bjergene, og udsigten er utrolig smuk. Vi blev indlogeret på et nybygget Guest House hos Danmissions udsending, Else Højvang. Tirsdag aften tilbragte vi sammen med en gruppe unge fra Kyerwa. Det var en aften krydret med afrikansk mad, sang og dans, og hvor særligt hofterne fik sig en svingomtur. Det var spændende at tale med de unge på trods af en lille sprogbarriere, men vi fandt ud af, hvor langt man kan komme med fagter og et smil.
Onsdag formiddag besøgte vi landbrugsprojektet MAYAJA. Her mødte vi facilitatoren Deborah, som gav os en introduktion til projektet. Det blev i 2007 startet af Else Højvang og lokale præster, og har siden vokset sig større og større. Formålet med projektet er at undervise landmænd i, hvordan de kan få mere ud af deres landbrug, og dermed få en bedre økonomi. Projektet går i sin enkelthed ud på, at der dannes udviklingsgrupper, hvor der over et år i en gruppe spares op, og hvorefter gruppens medlemmer har mulighed for at låne fra den fælles pulje. Vi mødte Gilbert, en landmand, der var en del af projektet. Han viste os sin mark, hvor han efter at have modtaget undervisning i gruppen havde fået stor succes med at dyrke både bananplanter, kål og vandmeloner. Marken var velholdt og gav gode afgrøder, mens hans gamle mark, som han dyrker efter de gamle konventioner var knap så succesfuld. Han fortalte, at siden han var kommet med i MAYAJA, var han blevet både selvforsynende, og han havde solgt for 60.000 shillings (ca. 230 kr.), hvilket var mere end han nogensinde havde formået at sælge for på egen hånd. Vi mødte endvidere Avit som også var kommet med i projektet, og som nu dyrker både frugter og grønsager. Gennem projektet fandt han ud af, at frugter og grønsager, hvilket han ikke havde regnet for noget særligt før, både kan give en bedre indkomst og bedre næring til hans lokalsamfund. Nu avler, høster og sælger han sine afgrøder, og gennem udviklingsgruppen formåede han at spare 100.000 shillings (ca. 380 kr.) op, hvilket blev startskuddet til hans fiskehandel, som han har stor succes med, og som har givet ham en markant bedre indkomst end før. Det var enormt interessant at møde Gilbert og Avit som konkrete eksempler på, at projektet bærer frugt, både for den enkelte landmand, men også for hele samfundet.
Vi sluttede dagen af med et kirkebesøg hos en lokal menighed. Vi fik den varmeste velkomst med knus, håndtryk og børnekorets sang og dans. Selvom menigheden ikke var fuldtallig, fordi der var opstået en brand i nærheden som flere af medlemmerne hjalp med at slukke, så var den lille kirke fuld af glæde og sang. Sang og dans er en helt central del af den tanzaniske kirke, og oplevelsen står i en klar kontrast til den kirke, vi kender hjemme i Danmark. Mens vi sang ”Vi vil vandre i vor Herres lys” på både dansk og swahili, begyndte flere af menighedens kvinder at danse spontant og energisk på kirkegulvet. Det var en overvældende oplevelse for os alle, både at opleve gæstfriheden og sammenholdet i menigheden.
Fredag formiddag tog vi sammen med repræsentanter fra Diakoni-afdelingen i Karagwe ud til en familie som de har hjulpet. Blandt repræsentanterne var Enok, som har været i Danmark i forbindelse med Konfirmand Aktion, og i dag fungerer som præst i organisationen. Kort fortalt blev Diakoni-afdelingen i Karagwe oprettet i 1979 i samarbejde med DMS, i dag Danmission. Hovedformålet er at hjælpe de allerfattigste i stiftet. Derudover udbreder de også kendskabet til diakoni – at tjene sine medmennesker. I praksis hjælper organisationen med at udbringe mad og tøj til de fattige familier. Familien vi besøgte havde 7 børn, hvor et af børnene var en forældreløs, som de havde taget til sig som en af deres egne. De var virkelig taknemlige for den hjælp de får gennem Diakoni-afdelingen, hvilket også inkluderer medicin til det forældreløse barn. Familien var blot et eksempel på en af de mange fattige familier, som afdelingen og Danmission gør en forskel for. Det var fantastisk at opleve sådan en medmenneskelighed og næstekærlighed gøre en forskel.
Fredag formiddag tilbragte vi sammen med unge fra Youth Department og Karagwe Secondary School. Det var spændende at tilbringe en halv dag sammen med unge, og udveksle erfaringer om, hvordan det er at være ung i Tanzania og i Danmark. Jeg tror vi alle fik udvidet vores horisonter, både på det menneskelige og det samfundsmæssige plan.
Ellers nyder vi Tanzania med alt hvad det indebærer; fra den varme sol, den smukke natur, hinanden, ventetider, maden og ikke mindst alle de fantastiske mennesker vi møder på vores vej.
Af Betina Sigaard.
Del en kommentar