Prey Lang Community Network i Paris

Prey Lang Community Network i Paris

To repræsentanter fra Prey Lang Community Network (PLCN) er kommet til Paris for at modtage FN´s ”Equator Initiative Prize” 2015. De bliver ledsaget af Som Chanmony, lederen af Peace Bridges Organisation (PBO), der skal fungere som tolk. PLCN og PBO er to af Danmissons cambodjanske samarbejdspartnere. Jeg følger gruppen og vil med jævne mellemrum skrive om deres ophold og oplevelser.

PLCN har været indstillet til Equator Initiatve prisen af Københavns Universitet for netværkets evne til at engagere udsatte lokalsamfund i og omkring Prey Lang Skoven, som primært består af indfødte Kuy-folk. Netværkets medlemmer  kæmper for at bevare af skoven, som er hele deres livsgrundlag. Det gør de ved hjælp af den nyeste teknologi, smartphones og en særlig app, så de kan dokumentere ulovligheder og offentliggøre beviserne på f.eks. Facebook og i rapporter til myndighederne og medierne. Samtidig fokuserer de på dialog og ikke-voldelig protest, hvilket er en sjældenhed i det cambodjanske samfund.

Ud af 1.462 nomineringer fordelt på 126 lande lykkedes det for PLCN at blive en af de i alt 21 prisvindere. På et pressemøde i FN-bygningen i slutningen af september offentliggjorde skuespiller og miljøaktivist Alec Baldwin vinderne sammen med bl.a. Helen Clark, chef for FNs Udviklingsprogram (UNDP) og chefklimaforhandler. Hun kaldte PLCNs arbejde for ”banebrydende og innovativt”. Med prisen følger 10.000 dollar til PLCN.

Der er lavet et spændende program for PLCN og de andre prisvindere med dialogforaer, besøg til klimatopmødet (COP21) og udveksling med studerende på Sorbonne University. Hovedbegivenhed  bliver selve prisoverrækkelsen d. 7 december i Théatre Mogador, hvor PLCN repræsentanter Hoeun Sopheap and Phon Sopheak skal modtage prisen i overværelse af 1.800 deltagere. Programmet afsluttes med en pressekonference inden turen går til København, hvor PLCN og PBO bl.a. skal holde oplæg på Københavns Universitet.

Om turen til Paris siger Sopheap og Sopheak: ”Vi er meget spændte. Vi deltager ikke kun for at modtage prisen men også for at være stolte repræsentanter for vores land.”

De kommende dage vil der her på bloggen kunne læses mere om deres tanker og reaktioner på de mange begivenheder som de skal deltage i.

 

PLCNs arbejde kan følges på Facebook: Prey Lang – It´s our forest too www.facebook.com/PreyLang/

Oplysninger om Equator Initiative kan findes på: www.equatorinitiative.org

PLCN er for nylig blevet omtalt i en artikel skrevet af Alec Baldwin i Huffington Post: http://www.huffingtonpost.com/alec-baldwin/finding-hope-when-we-need-it-most_b_8633934.html