Prey Lang Community Network – stolte prisvindere

Prey Lang Community Network – stolte prisvindere

I overværrelse af ca. 1800 mennesker i Mogador Theatre i Paris i går aftes (mandag d. 7.12.15) modtog Danmissions samarbejdspartner, Prey Lang Community Network (PLCN), den prestigefyldte pris – Equator Initiative Prize 2015. Ikke nok med at de modtog denne fornemme pris, så fik de også en speciel pris på grund af deres ekstraordinære flotte arbejde. Kun 4 ud af 21 prisvindere fik denne ekstra pris.

De to repræsentanter fra PLCN, Hoeun Sopheap og Phon Sopheak, havde set frem til prisoverrækkelsen med stor spænding. Det var første omgang nogensinde at de var centrum for så megen opmærksom, så det var meget overvældende. Det var dog tydeligt at de var utroligt glade for priserne og den internationale anerkendelse som følger med priserne. Deres øjne lyste af glæde og stolthed!

IMG_0723

Prisen blev overrakt af Helen Clark, administrator hos UNDP og tidligere primierminister for New Zealand, og Manuel Pulgar-Vidal, miljøminister, Peru.

IMG_0744

Helen Clark stående til venstre for Sopheap og Sopheak

UNDP, FNs udviklingsprogram, havde sammensat et imponerende program for de 21 Equator Initiative prisvindere med mange berømtheder. Skuespiller Alec Baldwin var aftenens konferencier og blandt talerne var Helen Clark, administrator hos UNDP og tidligere primierminister for New Zealand, Gro Harlem Brundtland, tidligere norsk statsminister, og Kumi Naidoo, den internationale leder af Greenpeace.

Helen Clark pointerede i sin tale at mange indfødte folk ikke har rettigheder til den jord og den skov de har levet på og af i generationer. På grund af de manglende rettigheder er skovene mere udsat for ulovlig skovhugst og afskovning, og det har ikke kun konsekvenser for lokalbefolkningen men også for klimaet. 20% af det menneskeskabte CO2 udslip stammer fra afbrænding og ødelæggelsen af tropiske skove. Det svarer til et udslip på størrelse med USA og Kinas årlige udslip.

14. december er Sopheap og Sopheak tilbage på cambodjansk jord. Allerede dagen efter deres ankomst har de indkaldt til et pressemøde, hvor hovedbudskabet vil være en opfordring til den cambodjanske regering om at indgå i et samarbejde med PLCN for at beskytte Prey Lang skoven mod yderligere ulovlig skovhugst og afskovning. Trods den internationale anerkendelse som PLCN har fået med Equator Initiative prisen er de indtil videre ikke blevet anerkendt af den cambodjanske regering for deres arbejde. Flere af de øvrige prisvindere står overfor samme udfordring; de har fået en international pris, men deres regering anerkender dem ikke. Det håber de vil ændre sig, for uden en anerkendelse af og et samarbejde med regeringen vil det være meget vanskeligt at bevare deres skov.

Equator Initiative prisen er primært en anerkendelse af PLCN for deres mangeårige frivillige indsats for beskyttelse af Prey Lang. Men samtidigt ligger der også en værdsættelse af det arbejde som PLCNs partnere, f.eks. Københavns Universitet, Peace Bridges Organisation og Danmission har ydet. Vi er meget glade på deres vegne og samtidigt er vi stolte af at vores indsats også bliver bemærket.

PLCNs arbejde har fået flotte omtaler i flere artikler de seneste dage. Her er links til to artikler på dansk og en på engelsk.

http://politiken.dk/oekonomi/2050/klima/ECE2959981/skovaktivister-til-klimatopmoede-naesten-alle-de-kostbare-traeer-er-vaek/

http://www.dr.dk/nyheder/viden/miljoe/dansk-skovprojekt-modtager-prestigefuld-fn-pris-under-cop21

https://newrepublic.com/article/125129/inside-climate-conferences-indigenous-hut