Den første uge i Cambodia

Efterhånden har jeg været her i Cambodia som seniorfrivillig for Danmission i 2 uger, så det må være på tide at fortælle jer lidt om de første indtryk her fra dette spændende og fascinerende land.

De første par dage gik som forventet med akklimatisering – her er det ca. 35 grader i skyggen. Det er også et stort ryk i tid, når man pludselig bevæger sig 6 tidszoner østpå, så både krop og sind skal lige indstille sig på den nye døgnrytme. Den orientalske virkelighed rammer også som en hammer: megen larm, kaotisk trafik, masser og atter masser af mennesker overalt, fremmedartede dufte og anderledes mad. Det skal lige synkes og fordøjes lidt alt sammen, før man genfinder sig selv igen i kaosset. Samtidig skulle jeg lære byen Phnom Penh at kende, så jeg kunne finde rundt på egen hånd. Det er nu ikke så svært, idet gaderne har numre og er anlagt i et kvadratisk mønster – de gader der går nord-syd har ulige numre og øst-vest gader har lige numre. Det er meget praktisk. Det lykkedes også ret hurtigt at finde en lejlighed til mig og min kone, så vi nu bor i nærheden af Danmission’s kontor, og jeg har bare ca. 5 minutters gang til arbejde.

Min første ”officielle” opgave for Danmission var at deltage i en delegation til Prey Lang-området i det nordlige Cambodia sammen med Ernst Jürgensen og Kirsten Auken fra Danmission og den danske ambassadør til Cambodia – Henrik H. Winther samt EU’s ambassadør til Cambodia, George Edgar. Jeg er særdeles glad over, at jeg fik lov til at deltage i denne rejse, for på denne måde kunne jeg få et førstehåndsindtryk af et af de projekter, som jeg skal arbejde med. Herude i en af de største tilbageværende oprindelige skove i

Klar til afrejse

Klar til afrejse

Sydøstasien arbejder Danmission nemlig tæt sammen med PBO (Peace Bridges Organization), som især arbejder med at uddanne nogle af de lokale indbyggere i konflikthåndtering og ikke-vold, som der i dén grad er brug for her. Området er præget af konflikter om ulovlig tømmerhugst og ødelæggelse af skoven, som er levegrundlag for 200.000 mennesker.

Det var både meget instruktivt og rørende at se, hvorledes PBO’s og Danmission’s indsats har hjulpet de lokale indbyggere med at håndtere de mange konflikter, der uundgåeligt opstår på grund af den omfattende ulovlige tømmerhugst, og en af de lokale, kvindelige deltagere fortalte om, hvorledes deltagelse i PBO’s uddannelse havde ændret hendes liv! Også de to ambassadører var meget imponerede over det store arbejde, som bl.a. organisationen PLCN (Prey Lang Community Network) udfører i beskyttelsen af skoven. PLCN er bl.a. blevet meget kendt gennem samarbejdet med Københavns Universitet omkring en app til Smartphones, som de bruger til at registrere ulovlig tømmerhugst og sjældne planter og dyr med. Desuden fik PLCN i december en fornem pris fra UNDP (United Nations Development Program) i december – THE EQUATOR PRIZE, som uddeles til græsrodsorganisationer i det globale syd, som gør en ganske særlig forskel i deres arbejde for at beskytte lokalbefolkninger og bevare naturresurser.

De to ambassadører lovede at tale de lokale beboeres sag i Danmark og EU og at støtte dem efter bedste evner i alle relevante sammenhænge. Det var fantastisk at være vidne til mødet mellem lokalbefolkningen og os fra delegationen, som fandt sted dybt ind i den centrale zone af den store skov, som er på størrelse med Fyn – 6 timers hård motorcykelkørsel fra den nærmeste by ad skovstier og bumpede jordveje.

Moede

Mødet skal til at starte

Vi sad alle – 30 ca. personer – i en stor rundkreds omkring bålet og hørte beretningerne fra de 4 provinser, som Prey Lang skoven omfatter, og det var tydeligt at beboerne var både taknemmelige og beærede over at de to ambassadører havde taget 4 dage ud af deres kalender for at høre nærmere om Prey Lang-området og problemerne med ulovlig tømmerhugst. Også PBO (Peace Bridges Organization) og Danmission’s støtte blev fremhævet som meget vigtig og afgørende for at forsvare befolkningens livsgrundlag og beskytte skoven kan fortsætte. Aftenen sluttede med at vi alle indtog vores hængekøjer (med indbygget myggenet), og kl. 21 var der ”ro i lejren”!

God nat - og sov godt!

God nat – og sov godt!

Mit egentlige arbejde for Danmission her i Cambodia er at understøtte nogle af Danmission’s samarbejdspartnere med IT-opgaver og uddannelse af personale. Det drejer sig i første omgang om opdatering og vedligeholdelse af PLCN’s hjemmeside, som er organisationens ansigt udadtil mod os i Vesten. Men det vil jeg komme tilbage til i mit næste blog indlæg….