At komme videre efter bomben

Nogen gange er det vigtigt at gå i kirke. For en uge siden blev der sprængt en bombe udenfor en katolsk landsbykirke i Olasiti 5 km fra hvor vi bor, og i fredags begravede de så tre ofre, deriblandt en mor til syv og en niårig pige. Man har endnu ikke fundet gerningsmanden, (selvom en gruppe arabere rutinemæssigt blev arresteret men det viste sig, at de bare var på besøg i Olasiti. :-))

 

Denne dybt tragiske hændelse er bare sidste skridt i en optrapning af volden mellem kristne og muslimer her i Tanzania, og det er første gang her i Arusha. Faktisk er det indtil nu – så vist vides – kun præster og kirker der har været udsat for bomber og skud, men ikke imamer og moskeer. Retorikken er imidlertid hård fra begge sider og jeg har mange gange ønsket at ruske også de lutheranere jeg samarbejder med pga deres manglende forståelse for muslimer, der ofte er dårligere uddannede og fattigere.

 

Men nu kommer det altså tæt på og flere gange i løbet af ugen har jeg også tænkt over vores egen families sikkerhed og f ex været glad for sikkerhedsberedskabet udenfor Arusha Community Church som vi frekventerer.

 

Men det forunderlige er jo at livet så hurtigt er sig selv igen, de myldrende gader med kristne markedsdamer med Biblen fremme, ved siden af muslimske markedsdamer med tørklæde. Op til hver tredje på gaden kan genkendes som muslim, mens totredjedele er vestligt klædt og kan være både-og. Skulle der komme udbredte voldelige stridigheder vil det være lig med borgerkrig – så det gør der ikke, tror vi på. Der var der flere hundrede mennesker, kristne og muslimer, der fulgte eksterne med ofrene fra Meru distriktshospitalet tilbage til den samme landsbykirke i Olasiti for at være med til begravelsen. På trods af en vis risiko formodentlig. Så er livet da stærkest.

 

Det gav mening at være i kirke i dag og bede om fred og besindighed. Ligesom det helt sikkert også har gjort for de tanzanianske muslimer i fredags.

 

— opdateret mandag d. 13. maj 2013:

Gudstjenesten i Arusha Community Church med bøn for ofrene i går gjorde indtryk. Der er allerede en del kommentarer på Facebook til beskrivelsen af den seneste uges begivenheder… facebook-link