Swahili

To ugers swahili-kursus, virkelig udbytterigt og spændende. Så meget kultur der er i sprog. F eks at “trespassing” simpelt hen ikke findes på swahili fordi at man ikke lægger samme vægt overhovedet på individets ejendomsret. Men at det til gengæld er meget vigtigt at vise respekt for formelle autoriteter og give tid, hvis relationer skal skabes og resultater opnås. Så derfor er der mange slags hilsner og en for vesterlændinge en ganske indviklet etikette at holde styr på f eks til møder i landsbyerne. Min indre hengemte antropolog vågnede lidt op.

 

Vi har holdt to gange fødselsdag for Ingrid, 13 år, svensk veninde onsdag og i går pigerne i klassen fra den internationale skole t langt program som naboen/udlejeren og deres datter fra Ingrids klasse havde stået i spidsen for, men vi var med til at arrangere. Pigerne overnattede og så film og hyggede og i dag morgenmad hos os. Så teenagevildt det nu kan være i disse beskyttede omgivelser!

 

Så kom regeringsindgrebet. Sikke en masse spildte kræfter hvad? Tænk at man ikke kan forhandle bedre i sådan et gammelt demokrati. Og så går man her som dansk udsendt og skal prædike glad om rettigheder og demokrati og good governance. Kanske tanzanianske landsbytraditioner for konsensus og palaver har mere at byde på end det danske niveau lige p.t.

 

Kristine Kaaber Pors