Fra Phnom Penh til Roskilde

Så blev det min tur til at sige farvel til skønne, udviklende og meget varme Cambodja. Jeg har i skrivende stund tilbragt næsten en uge hjemme i Danmark og jeg vil i denne sidste blog kaste et kort tilbageblik på hvad jeg har kunnet tage med mig hjem i bagagen– udover diverse cambodjanske souvenirs.

Det var med blandede følelser at jeg for en uge siden satte mig i flyet i Phnom Penh med kurs mod Danmark.Jeg glædede mig ubeskriveligt meget til at komme hjem til familie, venner og kæreste, men det var samtidig sørgmodigt at skulle forlade alle de søde mennesker jeg havde lært at kende i Cambodja. Jeg lod i mit første blog-indlæg spørgsmålet ”vil jeg falde til?” være ubesvaret, med et løfte om at besvare det når jeg igen var landet i Danmark. Alle de søde mennesker jeg har mødt på min vej har gjort at jeg har haft en dejlig tid i Cambodja og roligt kan svare ja til det spørgsmål. Det var nu underligt at stige ombord på flyet mod Danmark uden at vide hvornår jeg igen har mulighed for at sætte mine ben på cambodjansk jord. Forhåbentlig går der ikke alt for længe!

Jeg har skiftet 35 graders varme ud med 20 grader, ris ud med kartofler og rugbrød og tuk-tuks ud med min cykel. Jeg ville lyve hvis jeg påstod at jeg ikke har savnet den friske danske luft, dansk rugbrød, lakridser og leverpostej, men der er på den anden side nogle ting jeg vil komme til at savne fra Cambodja. Her vil jeg kun nævne en ting som, for mig, har været meget karakteristisk for Cambodja: den udadvendte og hjælpsomme cambodjanske facon. Alle naboer hilser på dig på gaden, folk inviterer dig på besøg efter at du har mødt dem et par gange, cambodjanerne giver dig mad i tide og utide og så er de villige til at hjælpe i enhver situation. Dette har gjort Cambodja til et fantastisk sted at bo!

Jeg kan nu se tilbage på 6 oplevelsesrige og inspirerende måneder i Cambodja, som jeg ikke vil glemme. Det var med sommerfugle i maven at jeg for lidt mere end 6 måneder siden landede i Cambodia. Jeg vidste ikke helt hvad der ventede mig forude, men der var jo absolut ingen grund til bekymring.

Jeg har, takket være Danmission, haft muligheden for at opleve mange forskellige aspekter af Cambodia og cambodjansk kultur. Jeg har besøgt steder man normalt ikke vil have mulighed for at besøge (herunder Prey Lang skoven), mødt cambodianere fra alle aldre og samfundsklasser, både i provinserne og her i Phnom Penh, mødt en multi-medie-munk og hørt hans historie og spist på gulvet i en traditionel hytte (se også mine tidligere blog-indlæg).

Med i kufferten hjem, medbringer jeg spændende oplevelser, en større forståelse for de udfordringer som Cambodia står overfor (korruption, fratagelse af jord og mangel på rent vand) og et sæt kompetencer fra mit arbejde hos Danmissions landekontor og CEPA som jeg kan bruge på mit studie i Globale studier. Mit arbejde har givet mig et indblik i og kompetencer i at arbejde hos en organisation, både en donor og en lokal, samt at samarbejde med andre lokale organisationer. 

Jeg er taknemlig for alle de ting jeg har haft mulighed for at opleve og som jeg kan tage med mig hjem i bagagen fra Cambodia.

Det har været en fantastisk rejse, men nu skal en ny begynde hjemme i Danmark. Tak fordi at I fulgte min rejse!