Prey Lang skoven - 3 timers knallertkørsel fra civilisationen

Prey Lang skoven - 3 timers knallertkørsel fra civilisationen

Prey Lang, vores skov som den er kaldt på khmer, bød på mudder, oversvømmelser og fældede træer. Midt i, eller hvad der føltes som midt i, var omkring 60 skovaktivister samlet for at redde deres skov fra illegal skovfældning.

Jeg har gennem mit 5 måneders volontørophold, fået en dybdegående indsigt i problemstillingerne omkring Prey Lang, men ikke før nu haft muligheden for at besøge skoven. Muligheden bød sig da et team fra Danmission besøgte Cambodja for at indsamle materiale til Konfirmand Aktionen i 2016. Det viste sig dog ikke at være så let at komme ind i Prey Lang skoven.

OversvømmelserRegnsæsonen i Cambodja er netop startet og i ugen op til vores besøg i Prey Lang skoven, havde det regnet hver dag. Dette resulterede i uanede mængder af mudder og oversvømmelser adskillige steder inde i skoven. Vores transportmidler var motorcykler, eller i virkeligheden var det nok knallerter, og de havde sine problemer med at komme igennem de enorme mængder mudder der havde lagt sig på de små stier. De gled, sad fast og halvanden knallert måtte give op på vejen ud af skoven – en der ikke kunne køre mere og en hvis gearkasse måtte lade livet.

Til trods for den umulige og hårde opgave det var at køre rundt i mudder i 6 timer (3 timer ind i skoven og 3 timer ud igen), var der ingen panik eller klager at spore. Jeg ved ikke om det bunder i cambodianernes utrolige tålmodighed eller om det var fordi kørerne (som er medlemmer af PLCN, Prey Lang Community Network) godt vidste at i Prey Lang skoven er det naturen der styrer slagets gang.

Efter blot en times kørsel med knallert var civilisationen hverken at se eller høre mere. Ingen trafik støj, ingen butikker, intet vand udover små søer, ingen elektricitet og ingen bygninger – kun natur. Det var fredfyldt, men samtidig svært at forestille sig at der bor mennesker så afskærmet og isoleret fra omverdenen og civilisationen – og vi var ikke engang inde i midten af skoven hvor Kuy folket bor (det oprindelige folk, som har levet inde i skoven i årtier). Det er en fascinerende tanke at vi i bund og grund ikke behøver andet end naturens ressourcer for at overleve!

DSCN0405Til at møde os inde i skoven var omkring 60 skovaktivister, både unge aktivister og medlemmer fra PLCN (Prey Lang Community Network). For os som ikke havde set andet end træer og mudder i 3 timer, var det en enorm kontrast at der lige pludselig var en stor forsamling af mennesker midt inde i skoven. Det virkede næsten overraskende, selvom vi godt vidste at de ventede på os derinde. Skovaktivisterne var kommet fra Prey Lang’s fire provinser, havde rejst i mange timer og havde overnattet der natten før vi kom. Rygtet lød at de havde hørt en tiger aftenen før – ja, de findes åbenbart i Prey Lang skoven!

Den lange rejse de havde været på var for at møde os, sprede budskabet om hvad der sker i Prey Lang og fortælle hvordan det påvirker deres liv at skoven bliver fældet og solgt til højstbydende. For dem er det ikke bare et spørgsmål om at tjene penge, men om at overleve. En af aktivisterne formulerede det således:

”Skoven kan leve uden menneskene, men menneskene kan ikke leve uden skoven”

Selv de unge mennesker der lever omkring skoven er opmærksomme på hvad der foregår og har mobiliseret sig i en ungdomsorganisation kaldet CYN (Community Youth Network). De er klar over at hvis udviklingen fortsætter så vil der ikke være meget skov tilbage til deres generation eller generationen efter dem.

Den illegale skovfældning var på vores lange knallerttur igennem skoven ikke svær at få øje på. Der var i mange områder fældede træer, enten efterladte fordi træet ikke kunne bruges alligevel eller træer hvor midten af træet var skåret ud og resten efterladt. Det var tydeligt at se at det ikke var for at overleve at disse træer var blevet fældet! Både inde i skoven og på vores vej ud af skoven, stødte vi også på vogne læsset med træstammer. Inde i skoven var vognene bevogtet af en uniformeret soldat med et maskingevær og på vejen ud blev to vogne kørt af, hvad der lignende, almindelige landmænd fra området.

Ingen af dem lignende nogen der tjente en formue og de får nok også kun en lille procentdel af den samlede fortjeneste for det træ som de rent faktisk hugger. Jeg ved ikke om man skal bebrejde de lokale skovhuggere fordi de bidrager til den illegale skovfældning eller om man skal se det som noget de er nødt til at gøre for at tjene penge til at overleve. En ting er dog sikkert, det kan skabe enorm splid i lokalsamfundene omkring Prey Lang skoven.

DSCN0393Der er ingen tvivl om at det er store firmaer der er bagmændene og dem der skummer fløden af den illegale skovfældning i Prey Lang skoven. På vores knallerttur ud mod Prey Lang skoven passerede vi et stort skovareal, hvor der ikke stod et eneste træ tilbage og som tilmed var omringet af soldater. Derudover kørte vi på en ny og stor grusvej, bygget med det ene formål at transportere træ hurtigt, nemt og effektivt ud af skoven. Man kan vidst godt, uden at tale over sig, kalde det organiseret.

Det hele minder mig om først-til-mølle-princippet – det gælder om at få fat i træerne, inden at andre gør det! Desværre så er det på bekostning af de mennesker der lever i og omkring skoven og som er afhængige af skovens ressourcer. På trods af al modgangen så er der stadig håb at spore blandt skovaktivisterne:

”Hvis vi holder sammen, så er der håb”