Af sti afsted - og hvad laver vi her?

Af sti afsted - og hvad laver vi her?

Vi er fløjet, vi er landet, men hvorfor er vi her egentlig?

Så er vi endelig kommet afsted, og er for få timer siden landet i Cambodjas hovedstad Phnom Penh. Vi er spændte og har glædet os og forberedt os længe. Men hvad er det egentlig vi skal her i Cambodja? Udover at svede og spise fremmed mad, skal vi opleve Danmissions arbejde i landet, så vi kan komme hjem og dele alle de gode historier med jer!

Kort pause i Wien inden den lange flyvetur til Bangkok, som er sidste stop inden Cambodja!

Danmission har flere projekter i Cambodja. Et af dem handler om skoven ”Prey Lang”, som er den sidste store stedsegrønne skov i Sydøstasien (stedsegrøn betyder, at træerne har blade hele året). Projektet er som altid et samarbejde med lokale organisationer, men dette projekt er også et samarbejde med Københavns Universitet (KU). Som forberedelse til rejsen mødte vi i tirsdags Søren Brofeldt, som er forsker ved KU, og som har været i skoven 6 gange og hjulpet med at dokumentere den ulovlige skovhugst.

Søren havde sat os stævne på Ingolfs Kaffebar ude på Amager. Vi kom ud i gårdhaven, der er prydet med tyrkisemalede vægge med cirkus-motiver. Ovenpå de gamle garager, der fungerer som åbent lager, vokser små køkkenhaver i pallekasser. Vi fandt Søren sammen med sin kæreste under en temmelig solbleget markise. Han sad ved et af de vakkelvorne borde på en bænk, der ser omtrent lige så behagelig ud som en kirkebænk uden hynder.

Kæresten tømte hurtigt sin cappuccino, og forlod os for at se til deres nye hus, der om morgenen havde haft vand over hele gulvet. Søren virkede taknemmelig over en lille pause fra flytterod og VVS-problemer, selvom han egentlig har sommerferie. I hvert fald hilste han hjerteligt på os med et stort smil, og øjne der strålede af fortællelyst.

Og fortælle, det kunne han! Han fortalte os om, hvordan han selv blev involveret i projektet gennem et opslag på skovfogedskolen i Nøddebo. Han reflekterede over den omfattende korruption i Cambodja, som han mener, er den bagvedliggende årsag til den ulovlige skovhugst. Og han fortalte om de modige lokale aktivister i PLCN (Prey Lang Community Network), der uden at blinke risikerer liv og lemmer i kampen for retfærdighed og den skov de ikke kan leve uden. Han talte så meget i tre kvarter – kun afbrudt af vores spørgsmål – at han ikke fik taget en eneste bid af den morgenplatte, som han havde bestilt inden vi kom. Og vi var tryllebundne af hans historier og tanker.

Det er ikke Danmission, der hjælper KU i det her projekt. Det er KU, der hjælper Danmission! /Søren Brofeldt

Søren var i projektets begyndelse med til at udvikle den mobil-app, som de lokale fra PLCN bruger til at dokumentere den ulovlige skovhugst. Siden da har han løbende været med til at udvikle app’en og ikke mindst undervise de lokale i, hvordan de bedst muligt kan dokumentere problemerne. Det største og vigtigste arbejde ligger dog i, at gennemgå og systematisere den data, der kommer ind. PLCN og andre lokale aktører har nemlig arbejdet med at dokumentere ulovlighederne i over 10 år, mende havde svært ved at få politikere og andre til at lytte.

Med Sørens hjælp, er de blevet bedre til at systematisere deres data, og med Damissions kontakter og erfaring med dialogarbejde, har de fået opmærksomhed fra både landets egne politikere og politikere og organisationer i vesten.

Om det bremser skovhugsten er umuligt at sige, men det er heller ikke meningen med projektet ifølge Søren. For ham handler det om at give en stemme til nogle mennesker, som ingen stemme havde. Siden projektet startede for 3 år siden, er der blevet udgivet 1-2 rapporter om året på både khmer (sproget i Cambodja) og engelsk. Særligt den engelske udgave har fået god modtagelse i vesten, men også den cambodjanske regering er begyndt at få øjnene op for problemerne i skoven, selvom der stadig er lang vej til handling.

For Søren er det også vigtigt, at historien om korruption og uretfærdighed bliver fortalt i Danmark. Vi er nemlig vant til, at hvis en uretfærdighed bliver afsløret, vil den forsvinde. Hvis man opdager et hul i skatteloven, vil regeringen hurtigst muligt forsøge at lukke hullet. Men sådan er det ikke nødvendigvis, når man bor i en lille landsby ved Prey Lang skoven. Selvom man i årevis har fortalt den cambodjanske regering om den ulovlige skovhugst og den massive korruption, har regeringen ikke gjort noget særligt for at stoppe det. Derfor skal vi ifølge Søren være glade for og stolte over, at leve i et land, hvor uretfærdighed forsvinder når det bliver opdaget. Men vi skal også vide, at sådan er det ikke alle steder. Prey Lang er ét eksempel, men historien er ikke unik. Uretfærdighed og korruption er hverdag mange steder i verden. Vi skal vide, at vi er de få – uden at skamme os.

Og det er lige netop derfor, at vi har tilbragt over halvdelen af det seneste døgn i luften. Vi er taget til Cambodja for at opleve alt det Søren har beskrevet og meget mere på egen krop, så vi kan komme hjem til Danmark og fortælle om det til alle jer derude.

Nu venter nogle svedige, våde (ja, det er regntid…) og travle uger i Cambodja. Efterfølgende venter nogle knap så svedige, men nok også våde og helt sikkert hektiske måneder med foredrag i hele Danmark. og vi glæder os som små børn til juleaften!

 

Folder om Globale Fortællere

Flyer om Konfirmandaktion