Prey Lang(t) ude i skoven

Vores tur til Prey Lang-skoven bød på abnorme mængder træfældning og en lille smag på et korrupt system.

Beklager, den lidt for unuancerede og måske en smule for søgt rubrik. Men det var virkelig hvad vi var, laaangt ude i skoven. Søndag d. 10. blev vi (Globale fortællere og 2 cambodjanske fortællere) samlet op af 6 frygtløse og erfarne cambodjanske skovaktivister. Med alt vores unødvendige turist-bagage og en løs kasket, holdte vi bogstavelig talt på hat og briller. Den halvanden lange tur var et godt billede af guds nådesløse kreation. Humper, træstubbe, og vandpytter på størrelse med Tange sø, ville den gennemsnitlige dansker instinktivt undgå. Men det er ikke en mulighed, så vi tog udfordringen op og mod alle odds imod os gennemførte vi.
Danmissions hytte, et stykke inde i skoven var vores 5-stjernede hotel, hvor vi opsatte NSA-hængekøjer (med myggenet, fordi så NSA-agtige er vi) og klargjorde os på morgendagens strabadser.
Efter en ‘god’ nat søvn fik vi gjort os klar til en patrulje ude i skoven. Patruljen bestod af de 6 frygtløse cambodjanere som fungerede som vores guider, og vejvisere. Aftenen før havde vi ‘bondet’ med dem med en gang svedig volleyball og sågar et par revnede bukser -Anton-fra-jullerup-færgeby-style.
Vi skulle følge dem adlydende og bare parerer ordre. De kender skoven som deres egen bukselomme og med rigtig Rambo/Indiana Jones-style huggede han med sin machete for at kreere en rød løber for de sarte danskere.

”Ulooovligheeeder” – Onkel Anders
Vi stødte på en majestætisk og tætpakket stedsegrøn skov, med store områder bevismateriale. Bevismateriale mod korruption og ulovlig skovhugst.
Med en mobil-app, udviklet af Københavns universitet fremlægger de dokumentation for den illegale træfældning, samt. forskning omkring biodiversiteten i skoven.
En højaktuel og etisk besværlig problemstilling med flere perspektiver. En problemstilling som umiddelbart virker uhåndgribelig, grundet de mange perspektiver.
Er det skovhuggerne som er skurken? De prøver vel bare at finde en måde at brødføde deres familie på? Er det skovens modtagere som er skurken? Nej, de prøver jo også bare at beskytte deres naturarv og forsørge deres familie. Er det regeringen som er skurken? De agerer ikke efter hvad loven siger, men hvad der er bedst for deres egen mås.
Korruption er hvad der sætter dagsordenen i Cambodja. Det er et stigende problem, som man håber at kunne ændre på til det kommende valg i 2018. Men udsigten til en bedre fremtid ser grå ud, da politiet i Cambodja for et par dage siden anholdte oppositionslederen. Håbet på en bedre fremtid ser nu mørkere ud end tidligere. Selvom Cambodja kom ud på den bedre side efter De Røde Khmere, og Pol Pott-regimet blev der udøvet en anden slags tortur. Korruption og brud på menneskerettighederne.

Vi havde ikke mærket korruptionen eller paranoiaen fra regeringen, indtil hjemturen fra skoven. Vi blev standset af tre politi-mænd med AK-47’er under armen. ”En normalitet herude i skoven” nævnte den venligtsindede skovaktivist Mr. Supeep. Vi skulle transskriberer vores navne om til Khmer og da to af os havde glemt pas i Phnom Penh fremtrådte vi en smule suspekte. Om det var en mistænksom hudfarve og ærinde vi havde, eller en plan om at starte en revolution mod regeringen finder vi aldrig ud af, men en ting er sikkert og det er, at dette ikke burde være hverdag for nogen mennesker overhovedet.

Om det var synet af 4 smukke danskere, AK-47’erens vægt eller bare varmen, som fik ham til at sætte sig på hug, er endnu uvist.

Hvad kan vi danskere gøre ved det? Man kan faktisk ændre på ved atstarte i det små. Man kan like Prey Lang-facebooksiden eller bare sprede budskabet, for at lægge pres på den cambodjanske regering. Selvom det nok ikke virker som den største forskel, er det dog en start. Som en af skovaktivisterne sagde ”Skoven er vores liv, og hvis vi kan gøre en lille forskel, så er det det værd

– Joachim Vestergård – Global Fortæller