Tilgivelse der tager tid

Tilgivelse der tager tid

Peace Bridges Organization arbejder dagligt med at videregive fordelene ved en ikkevoldelig kommunikation- og tilgang, hvilket kræver at tilgive dem, der har voldt én ondt. Det er dog ikke altid lige let i et land med meget at tilgive.

Sikke dog tiden flyver, når man har det sjovt…og lærerigt.. og konstant bliver udfordret både fagligt og personligt. Jeg har nu været kommunikationspraktikant hos Danmissions lokale partner Peace Bridges Organization (PBO) i Phnom Penh i lidt over to måneder. PBO som organisation er i udgangspunktet ret gennemsigtig i forhold til sine motiver, handlinger og visioner, hvilket bidrager til, at jeg dagligt får ny viden, indsigter, ansvar og ikke mindst respekt for det arbejde, de gør. Jeg vil forsøge at give jer et indblik i det arbejde, PBO laver, og hvorfor det giver mening at arbejde med fred netop i Cambodja.

PBO har ca. 13 år på bagen, og de underviser overordnet set i freds- og konfliktmægling. På deres kontor i Phnom Penh sidder i nærheden af 20 såkaldte peace builders. At være peace builder kræver en længerevarende træning i fem overordnede temaer:

  • reducering af diskrimination
  • en følelse af indre fred og frihed gennem tilgivelse
  • videregivelse af viden herom til sine omgivelser
  • hjælp til andre med at adressere konflikter uden vold
  • benytte peace building til at forbedre levevilkår
[…læs gerne mere på deres hjemmeside  eller på deres Facebookside]

Rent praktisk fungerer det sådan, at de ca. 20 uddannede peace buildere ugentligt drager ud til alle leder og kanter af Cambodja for at give denne længerevarende træning gratis til samfund, organisationer eller andre mindre grupper, der har ønske herom. Jeg har fået mulighed for at deltage i to træninger, som hver varer en lille uges tid. Dette betyder altså også, at PBOs kontor, hvor jeg til daglig sidder, ofte har tomme stole, da de mange peace buildere er i forskellige provinser for at undervise. PBO er på denne måde en enormt dynamisk organisation at være en del af. I løbet af de måneder, jeg har været en del af PBO, er især deres fokus på ikke-voldelig kommunikation og adfærd enormt interessant. Et lokalt kulturhus viste den anden aften filmen ‘A force more powerful‘ af Steve York, som blandt andre følger Gandhi, Desmond Tutu og Martin Luther King Jr., der hver har formået at yde modstand og forandret samfund uden brug af vold. PBOs direktør Som Chanmony blev i denne forbindelse bedt om inden filmens start at præsentere, hvad en ikke-voldelig tilgang indebærer – hvilket må siges at være et højaktuelt emne disse dage. Indledningsvist fortalte han, at ikke-voldelig modstand er en praksis, som skal integreres i hele ens væsen ved kontinuerligt at være opmærksom på dette. Ghandi, én af filmens hovedkarakterer, blev skildret som ophavsmand til denne ikke-voldelige tilgang i revolutioner og modstandsbevægelser – og som den sydafrikanske menneskerettighedsaktivist Desmond Tutu i filmen siger, er der ikke noget så magtfuldt, som når mennesker beslutter sig for, at de vil være frie – så er der ikke noget, der kan stoppe dem. Filmen kan helt klart anbefales, og der i den grad direkte tråde til PBOs tilgang til konflikthåndtering.

Gennem min deltagelse i denne undervisning, har jeg fået mulighed for at snakke med en del af de mennesker, som har deltaget og integreret denne tilgang i deres dagligdag. Der er mange tråde, der kan trækkes tilbage til Cambodjas blodige fortid, hvilket der både direkte- og indirekte gøres opmærksom på, når jeg interviewer dem. En kvinde fortæller blandt andet, hvordan de i hendes familie altid var utrolig vrede på hinanden. Der skulle ingenting til, før de kom i et kæmpe skænderi, som de aldrig fik snakket ud omkring. Men efter hun studerede peace building med PBO, kunne hun pludselig se, hvordan de i hendes familie aldrig har tilgivet; tilgivet det brutale Khmer Rouge-regime, tilgivet de ældre familiemedlemmer, der pludselig forsvandt (grundet udryddelser) eller accepteret det faktum,  at det overhovedet kunne finde sted. Men hun kunne pludselig bruge denne viden om tilgivelse og “personlig healing”, som hun kaldte det, hvilket hun nu har videregivet til hendes familie og omgangskreds.

Disse dage sidder jeg primært med næsen i min computerskærm for at forsøge at stykke en kort video sammen til PBO om deres peace building-uddannelse, som de kan sende videre til potentielle partnere- eller sponsorere, hvilket de på nuværende tidspunkt mangler. Forhåbentlig kan i snart se resultatet. Jeg glæder mig i hvert fald til at dele mere med jer.

img_1106

De varmeste (bogstaveligt talt med en luftfugtighed på 82%) hilsner fra PP.