Hvad er livskvalitet?

Hvad er livskvalitet?

Det er individuelt hvad der kan være med til at give vores liv kvalitet og mening.
Alligevel, så tænkte jeg, da jeg trådte ind i Amri Kali’s lille hytte den anden dag – at ”det her er da livskvalitet!” – og at vi lykkes i vores arbejde.

 

Han stod og strøg sit muslimske tørklæde med deres kulstrygejern i den lille stue i hytten. Det er der måske mange (ældre muslimske) mænd, der ikke umiddelbart vil nævne som livskvalitet, men det tror jeg det er for Amri. For han gør det på trods. På trods af at han har astma, højt blodtryk, sukkersyge og prostatakræft og er en ældre herre. På trods af det, og blandt andet på grund af den hjælp og behandling vi kan tilbyde gennem vores palliative pleje, er han i stand til at passe sine små gøre mål, komme i moskeen også her i Ramadan tiden selvom han ikke faster pga af sin sygdomme. Vi kan holde ham rimeligt smertedækket og symptomfri.

Udenfor hytten står det store gamle slidte træbræt til spillet ”bao”, som ligner et stort spil Kalaha og jeg ved at kuglerne til spillet ligger i dåsen under tagskægget over døren, for jeg har set ham spille før. Amri kan nyde et slag ”bao” med sine naboer og venner. Endda denne dag, gik han med os ned til en anden patient, lidt længere inde af de små snoede stier mellem hytterne. En patient som er hans gode ven og som han har sat i forbindelse med vores team, så også hun kan få hjælp og støtte under hendes kræftsygdom. Amri trængte til at røre sig lidt og ville se til sin syge ven, som han alt for godt ved hvad har at kæmpe med. De er også gode støtter for hinanden og at kunne fortsætte med at være del af sociale sammenhænge og nære relationer er også meget fremmende for livskvaliteten.

I vores palliative arbejde arbejder vi ud fra WHOs definition af palliativ pleje hvor hovedformålet er at forbedre livskvaliteten hos mennesker der lever med livstruende og uhelbredelige sygdomme. Denne dag tror jeg vi kan sige at vi har opnået dette hos Amri.