Ny biskop er blevet valgt i ELCT North Western Diocese

Dr Abednego Keshomshahara er blevet valgt dom ny biskop for ELCT North Western Diocese i Tanzania.

I løbet af de sidste par måneder har der været talt og gisnet meget om, hvem der skal afløse afgående biskop Elisa Buberwa.

Det blev ikke overraskende Dr Keshomshahara, der vandt afstemningen på sidste uges synode. At det ikke var overraskende skyldes at der for et par måneder siden, blev afholdt en indledende afstemning i den eksekutiv komite der har udvalgt de 3 kandidater, og i denne indledende afstemning havde Dr Keshomshahara et pænt flertal.

Hele proceduren med at opstille nominerede kandidater starter med at ELCT vælger en eksekutiv komite, der har det ene formål at udpege de tre nominerede. I denne komite var der 18 medlemmer, alle mere eller mindre centrale skikkelser i ELCT. Komiteen vælger de tre nominerede blandt alle stiftets præster, som enten er sognepræster eller har andre funktioner i organisationen. Det er komiteen selv der udpeger de nominerede og de forventer, at dem de vælger også vil stille op til valg. Da det er den højeste stilling inden for stiftet, med en god portion prestige til følge, er det da også nærmest utænkeligt, at der er nogen der vil takke nej.

Centralkomiteen havde udvalgt følgende kandidater:
Dr Abednego Keshomshahara, vicerektor på JoKUCo universitetet
Dr Josephat Rweyemamu, lektor på et universitet i Philippinerne
Amos Kamugisha Mushendwa, arbejder for World Student Christian Federation, Kenya.

På synoden i sidste uge var den første dag afsat kun til valg af den nye biskop. De valgberettigede var dels alle præsterne i stiftet, dels et antal lægfolk fra hver sogn, afhængig af hvor mange sognebørn der er i de pågældende sogne. Missionærerne der arbejder i stiftet havde, via en repræsentant, også indflydelse på valget. Efter en præsentation af de nominerede, blev første afstemning afholdt. Her skulle den førende kandidat have mindst to tredjedele af stemmerne, for at blive valgt direkte. Da dette ikke var tilfældet, udgik kandidaten med færrest stemmer og der blev afholdt endnu en afstemning mellem de to resterende kandidater. Igen var det krævet at den førende kandidat skulle have mindst to tredjedele af stemmerne, for at blive valgt direkte. Da det igen ikke var tilfældet, blev der afholdt en tredje afstemning, hvor den nominerede med flest stemmer blev udråbt som ny biskop.

Indsættelsen af den nye biskop vil foregå den 18 oktober i år, hvor biskop Marianne Christiansen fra Haderslev stift vil repræsenterer Folkekirken i Danmark.