Nyhedsbrev fra P. Ochsner

Første nyhedsbrev fra Bukoba

“Åh nej hvad har jeg dog kastet mig ud i” dette var en af de tanker der gik igennem hovedet på mig et par gange i løbet af den første aften, mens jeg sad helt alene i et næsten tomt hus, på en næsten øde bakkeknold lidt udenfor Bukoba i Tanzania. Heldigvis var der flere tanker der optimistisk kredsede om, hvad der forhåbentligt kommer til at ske i løbet af de næste 9 måneder, hvor jeg er tilbage til på egn hvor jeg er født og opvokset.

Jeg har taget et års orlov fra mit arbejde i Danmark og er ude som volontør for Danmission på JoKUCo, hvilket står for Josiah Kibira University College. Universitet er næsten helt nystartet, og er en af de mange uddannelsesinstitutioner der drives af ELCT (Evangelical Lutheran Church of Tanzania). Det var egentlig meningen at jeg skulle undervise i biologi, men af mig ukendte grunde er faget ikke blevet oprettet og jeg er i stedet blevet bedt om at undervise i geografi. Undervisningen starter d. 20 oktober og jeg har tid til at forberede undervisningen.

Min baggrund er som nævnt at jeg voksede op her på egnen, da mine forældre var udsendt som missionærer af Dansk Missionsselskab fra 1958 til 1967. Fra første til tredje klasse gik jeg i en lille dansk/svensk skole her i Bukoba, dengang var der så mange missionærer med børn at vi var omkring 20 – 30 børn i alt på skolen. Der var to klasser, en til danske børn med en dansk lærer og en til svenske børn med en svensk lærer. I hver klasse var vi dermed flere årgange der fik undervisning på samme tid, gad vide om det hed differentieret undervisning dengang eller om konceptet først er blev navngivet senere.

I 1967 flyttede vi hjem til Danmark og endte i Århus, hvor min far blev sognepræst i Hasle kirke. Efter folkeskolen tog jeg en teknisk skovbrugsuddannelse, og arbejdede flere år med diverse skovrelaterede jobs. Men jeg havde lyst til at læse videre og begyndte på biologi på Århus universitet. Dette ledte til et fantastisk job for Danida skovfrøcenter, hvor jeg rejste flere år i Asien og Afrika på konsulentbasis og en toårig udstationering i Indonesien, hvor jeg havde min familie med.

Tiderne skiftede og der var ikke mere brug for skovbrugseksperter. Jeg måtte derfor søge nye veje og startede igen på universitet for at læse geologi, med henblik på at kunne undervise i naturgeografi som gymnasielærer. Det lykkedes og de sidste 6 år har jeg arbejdet som gymnasielærer på Egaa gymnasium.

Sidste år havde mine forældre besøg af min fars tidligere kollega fra Bukoba. Han overnattede hos mig da mine forældre ikke længere har plads. Vi faldt i snak og talte om muligheden for at arbejde i Bukoba. Det viste sig at han sad i bestyrelses for JoKUCo, og han var vældig interesseret i at skaffe lærere til at undervise i naturvidenskab, da det er svært for dem at ansætte lokale lærere med tilstrækkelig kompetencer. Det var egentlig meningen at universitet skulle have søgt Danmission om støtte til min ansættelse. Det fik de af ukendte grunde ikke gjort til tiden og jeg er derfor endt her som volontør, hvilket jeg kun har råd til i et enkelt år.

Jeg håber på at få et indholdsrigt år hernede, hvor jeg dels får en oplevelse af hvordan det er at undervise herned og dels for genoplevet hvordan det er at bo her i Bukoba.