Til Kratié, Prey Lang skoven og tilbage igen

Rigtigt meget er sket de sidste par uger. Tiden flyver simpelthen så hurtigt afsted og det er meget tankevækkende for mig, når jeg tænker på, at jeg allerede har været i Cambodja i to måneder. De sidste par uger har budt på mange forskellige oplevelser både i arbejdsmæssige og private sammenhænge.

Første stop var en bustur tidligt om morgenen fra Phnom Penh nordpå til byen Kratié sammen med fire ansatte fra Peace Bridges Organisation, der er en af Danmissions lokale partnere og min tolk Kimly, en 26-årig ung cambodjaner der også deltager i Danmissions Konfirmand Aktions program 2016, for at deltage i Peace Bridges Organisations ”Peace Building” undervisningsforløb.

Jeg blev informeret om, at det var vigtig jeg stod klar præcist kl. 7:00 for der kørte bussen, så det gjorde jeg selvfølgelig. Men at de andre så dukker løbende op henover en periode af halvanden time, betød at vi først kunne kører 8:30, ja dette er slet ikke ukendt scenarie i Cambodja. Tid er nemlig et flydende fænomen. Og så er det forresten meget almindeligt man lige gør holdt for at spise morgenmad.

Peace Bridges Organisation arbejder med konflikthåndtering og ”bygger broer” mellem folk i konflikt. Der bliver udannet såkaldte ”Peaces Builders”, en slags mægler, som får redskaber til konfliktløsning og løser konflikter i deres landsby eller lokalsamfund og forsorner familier. Programmet er et vigtigt trin i at ændre en voldelig adfærd der har præget Cambodja i lang tid og jeg bed specielt mærke i at ”tilgivelse” er i centrum.

Gruppearbejde med Peace Bridges Organisation om hvilke værdier et menneske har.

De tilmeldte til kursuset var en god blanding af mænd og kvinder i alderen 20-80 år. Langt de fleste kom fra områder omkring Prey Lang skoven, derfor bar undervisningen og folks baggrundshistorier rigtigt meget præg af konflikter i mødet med f.eks. illegale skovhuggere og politiet eller myndigheder.

Dagen herefter sejlede vi i en lille båd over Mekongfloden til en lille landsby i Preach Vihear provincen, hvor vejene mildest talt er ikke-eksisterende og regnsæsonens kraftige regnskyl ikke ligefrem gør vejenes tilstand bedre. Dette gjorde desværre også at den planlagte tur ind i Prey Lang skoven på moto´s ikke kunne lade sig gøre, men derfor blev erstattet til en tur omkring ydrekanten af Prey Lang skoven, hvor jeg var vidne til store områder, og her taler vi områder på størrelse med en mindre dansk by, der lå øde hen, efter skovhugning havde haft sit indgreb, lovligt som ulovligt. Vores guide pegede flere gange på konfiskeret illegal træ, der lå kastet ind til siden. Flere gange passerede vi plakater med dødningehoveder og en fedt rødt kryds over en motorsav!

Regnsæsonen oversvømmede vejene og gjorde det næsten umuligt at forsætte

IMG_0967

Konfiskeret træ der lå smidt i vejkanten


Skærmbillede 2015-10-19 15.19.05


En kort bemærkning:
Det var i sig selv en fantastisk oplevelse at køre bagpå moto’s i skoven og hatten af til de lokale og deres moto´s, der kæmpede en brav kamp med et næsten utilgiveligt terræn. Min chauffør vidste sig dog at være en ung gut, en fartglad bølle, der med højre hånd holdende på en cigaret og venstre hånd på styrret tog lidt flere alternative veje og måske lidt flere chancer end hvad godt var. Måske denne kørsel var fremprovokerede af, at jeg til tider skraldgrinede bag ham, hvem ved?

Tilbage til Kratié til ugens sidste undervisningsdag og her talte jeg med to unge kvinder; Sopheak på 25 år og Kamarah på 20 år som begge var fra Preach Vihear provincen og medlemmer af Prey Lang Community Network (PLCN) endnu en af Danmissions samarbejdspartner. Begge fortalte de, hvordan de havde udvikle sig gennem Peace Building programmet, både som ung og kvinde når man blander sig i konflikter, hvor køn og et aldershierarki er herskende. Vi talte omkring hvordan illegal skovhugst havde indflydelse på deres fremtid og deres rolle som fremtidige Peace Builders. Begge havde de rykket mange grænser og har ambitioner om at engageret sig endnu mere og hjælpe deres lokalsamfund videre.

Jeg har derudover haft stor glæden af at tilbringe tid sammen med de cambodjanske globale fortæller; Serenade, Thida, Kimly og David, der til januar 2016 skal til Danmark og rejse rundt med Konfirmand Aktion. Det er fire utrolig åbne, sympatiske og velbalanceret unge, der alle glæder sig rigtig meget til at opleve Danmark. Jeg blev inviteret af Serenade hjem til hende, for at vi kunne opleve Pchum Ben “Forfædrenes dag” sammen. Pchum Ben er en 15-dages lang religiøs festival, der betød vi stod op kl. 3 om natten for at tage i en pagode og oplevele tilbedelsen af forfædre og de døde.

Jeg må indrømme at østens mystik virkelig bed sig fast, da en buddhistisk meditation lød over højtalerne, et optog af udklædte gik rundt om pagoden og duften af røgelse der var overalt i mørket, endnu en fantastisk oplevelse lige ned i skattekisten!

Det var blot et lille udsnit af de sidste to måneders dagligdag i Cambodja, hvor tiden synes at gå alt for stærkt!