Kærlige hilsener fra Vesthimmerland

Tidligere sognepræst i Lolland-Falster- og Viborg Stift, nu bosiddende i Vesthimmerland, Thorben Sparre besøgte for nylig Danmissions arbejde blandt flygtninge og indvandrere på Vesterbro i København. Læs her om hans - og den resterende distrikt 46-bestyrelses - oplevelse af Mødestedet.

Af Thorben Sparre, bestyrelsesmedlem distrikt 46.  

En talrig bestyrelse med ledsagere fra Danmission, distrikt 46, sammen med nogle veloplagte diakoner fra Hobro ved Erik Vammen kørte torsdag 15. marts kl. 05.00 i bus fra Bjerregrav, Vesthimmerland, med Dines Jensen ved rattet og med retning mod København, hvor vi skulle være gæster på Mødestedet nogle timer. Vores studietur var arrangeret af Danmission, distrikt 46, sammen med Hobro Diakonkreds i samarbejde med Mødestedets daglige leder Thyra Smidt.

Alle deltagere havde glædet sig til at få indblik i, hvordan kirkens arbejde blandt flygtninge og indvandrere foregik. Dette ønske fik vi i høj grad indfriet. I forvejen havde vi ved flere lejligheder mødt Thyra Smidt, som modtog os kl. 10.00 på Mødestedet på Valdemarsgade 14, tredje sal, hvor der var velkomst, rundvisning, information og formiddagskaffe. Medens snakken ivrigt tog fart og flere informationer fløj hen over bordet, blev vi ladet op til et oplæg fra en Mødestedets ansatte, Elna Fredsgaard Larsen, som ankom sammen med en del af Mødestedets kvinder, hvoraf Elna havde udvalgt nogle kvinder til at berette om, hvorfor de kommer på Mødestedet.

En af oplæggene kom fra den pakistanske kvinde Bousra, som berettede om hendes baggrund for at komme så ofte på Mødestedet og hendes ønsker for fremtiden. Bousra fortalte om sine gode kontakter på Mødestedet og hvor glad hun havde været – og fortsat er – for at møde kirkens tilbud om fællesskab, dialog og samvær. Hun viste sig i en typisk og farverig kvindedragt fra hendes land. Bousra har været i Danmark i nogle år og gjorde sig fint forståelig på dansk. Det var i øvrigt tydeligt, at kvinderne gerne ville tale om deres liv.

En anden af de ansatte, den tidligere missionær Grethe Koch, som stod for udlevering af mad til os alle, havde på et passende tidspunkt samlet os omkring bordet, hvor hun berettede om arbejdet og selve stedet. Et par mænd fortale desuden om deres eftermiddage og Mødestedets højskoleaften. I forbindelse dermed havde vi et foredrag med Power Point af Line Strange Ramsdal fra Danmission i Hellerup om de forskellige steder, hvor Danmission arbejder og hvad vi laver derude. Desuden havde vi fra Hellerup fået besøg af journalist Lise Frank og hendes medhjælper Louise Kufahl, som ivrigt fotograferede forskellige situationer. Vi var også glade for at deltage i aftenens faste andagt i stedets arbejds- og mødelokale.

Efter de ovenfor nævnte oplæg fra kvinder som Bousra spredte vi os ud til dialog med kvinderne, som kom fra forskellige lande. De havde sat sig sammen rundt omkring, hvor de ivrigt talte sammen, medens mange af dem arbejdede med håndarbejde og mødte os med vore mange spørgsmål. De ville gerne tale med os om alt muligt. Stedets fællesskabsform bandt dem tydeligvis sammen.

Under besøget blev der også tid til, at vi sammen med Thyra Smidt kunne gå nogle få meter hen i en sidegade, hvor hun kunne vise os Mattæuskirken med det store og fint udførte alterbillede, malet direkte på væggen, af kunstneren H. Olrik 1882-1883 med titlen ”Bjergprædikenen”. Vi gik også selv en tur hen ad Istedgade og nåede frem til Mariakirken, hvor vi så kirken og alle underlagene, der var lagt ind imellem kirkestolene til de hjemløse at overnatte på.

Senere om aftenen var det blevet vores, gæsternes tur til at berette om arbejdet i distrikt 46. Jeg, Thorben Sparre og vores formand Henrik Bønlykke berettede kort om vore aktiviteter til fordel for Danmissions arbejde. Generelt var det en udbytterig dag. Vores studietur sluttede ved Mattæuskirken, hvorfra Dines kørte os igennem nogle af Københavns snævre gader. Vi har alle gode minder fra dagens besøg, hvad Louise Kufahls billeder også klart vidner om.