Valget

I morgen er der præsidentvalg her i Tanzania, så nu kommer der lige et lille indlæg om det fra mig! Det betyder også, at skolen her er lukket helt indtil mandag d. 2. november, så eleverne kan komme hjem og stemme.

Der er to store partier, som kæmper om præsidentposten. Det største parti, CCM, har siddet på magten i over 50 år, og de fleste regner med, at de igen vinder valget, (selvom der er mere tvivl end nogensinde før). De har fået en ny frontfigur (præsidentkandidat) ved navn Magufuli. Han bliver set som en god og ærlig mand, men partiet bag ham er hamrende korrupt. Så sent som i går blev der, i Arusha, fundet 10 store papkasser fyldt med stemmesedler, hvor der allerede var sat kryds ud for Magufuli(CCM).

Modparten, som mange bare omtaler som oppositionen, hedder Chadema. Deres mærkesag er rent ud sagt forandring. Til de store valgmøder de har (dvs en stor samling mennesker, som lytter til en taler og råber og klapper, hver gang han siger noget), laver de ikke meget andet end at råbe “mabadiliko”, som betyder forandring.

Mange af Chadema’s tilhængere er unge. Det ved CCM selvfølgelig godt, og da de stadig er ved magten, har de gjort brug af det. Alle universiteter fik en ordre på, at eleverne skulle stemme der. Dvs. at alle eleverne registrerede sig til at stemme på universiteterne. Da vi så kom tæt på valget, lukkede universiteterne ned i valgperioden, så eleverne ikke kunne stemme der alligevel. I stedet blev de bedt om at tage hjem og stemme, men da de så skulle registrere sig i deres hjembyer, fik de at vide, at de ikke kunne, da de allerede var registreret på deres universiteter. Sådan får man fjernet stemmeret fra en masse unge – kærligst CCM.

I morges var vi et kort smut inde i byen for at købe det sidste ind, inden vi bliver nødt til at blive herude ved skolen nogle dage, indtil det hele køler lidt ned igen. Der var mange mennesker på gaden og farverne grøn, gul og rød, blå, hvid kom til udtryk i form af utallige flag og andet merchandise for de to partier. De grøn, gule farver er CCM’s, mens de rød, blå, hvide er Chadema’s. Der har været flag på gaden, siden den dag vi kom, men i løbet af den sidste uges tid er antallet tidoblet!image

I dag er Magufuli i byen for at åbne byens storcenter (som er blevet åbnet en gang før, men det er endnu ikke nogen butikker, da det er for dyrt at leje sig ind). Det vil selvfølgelig sige, at hovedgrunden til han er her, er for at gøre reklame. Men hvis man har en undskyldning for at komme og gøre reklame endnu en gang (han har været i Mwanza før i løbet af sidste måned), hvorfor så ikke gøre det? Udover Magufuli’s ankomst er det også repræsentanter fra Chadema i byen i dag. Godt nok ikke præsidentkandidaten, da han i dag taler i Dar Es Salaam. Dvs. at der er mange tilhængere af begge partier, og vi nok godt kan forvente et par sammenstød inden i midtbyen.

Heldigvis for os er vi helt sikre herude i udkanten af Nyakato, som ligger ca 15 minutter fra centrum i bil. Vi kan høre lidt larm om aftenen, men det er ikke slemt, og vi kan sagtens sove trygt velvidende om, at intet sker os :)

Jeg vil lige sige her til sidst, at dette lille blogindlæg om valget er skrevet af mig og derfor er det ikke sikkert, at alt er 100% rigtigt, men det er vores indtryk af det hele. Derudover vil jeg også komme med en lille forespørgsel. Hvis I kunne inkludere valget hernede i jeres aftenbøn, ville vi være taknemmelige. Hvis det hele kunne foregå fredeligt, både før og efter resultatet bliver offentliggjort (der kan godt gå 3-4 dage, måske endda mere, før resultatet kommer).

Nu vil jeg takke af og glæde mig til en lille uges afslapning i huset!