Bro over forskelle

”Lykke findes ikke gennem forskelsløs symbiose men gennem erkendelse af egen forskellighed, ens selvstændighed som individ.”
- Karen Blixen

Kun en dag inde i dialoglejren og man mærker allerede en stærk team ånd mellem os deltagere. Libanon blev i går af en deltager beskrevet som en bro mellem kulturer og lande og på samme måde kan denne lejr beskrives. Vores forskelligheder har veget pladsen for alt det vi deler. Drømme, håb, verdenssyn, prioriteter, værdier og ikke mindst latter. Der hvor vores forskelligheder kommer til udtryk opstår interessante samtaler, hvor fællesnævneren altid er forståelse, interesse og respekt.

2014 har været det værste år i regionen i mange mange år. Historierne vi hører og billederne vi ser, kan få os til at tvivle på om der stadig findes håb. For mig er denne lejr et strålende eksempel på at det gør der. At så mange unge, også fra landene i konflikt, kan samles i 10 dage for at diskutere fred og dialog midt i den nuværende situation er imponerende og gør mig stolt at være en del af. Det gik op for mig i går at mine meddeltageres store behov for at tjekke internettet havde noget at gøre med at mens de er her er der i deres lande krig, konflikt og krise hvor folk dør, sulter eller som i Egypten er midt i en vigtig demokratisk transformation. Konflikter som deres familier og omgangskreds stadig er omringet af og som de selvfølgelig nærer stort behov for at følge med i. When your country bleeds, you bleed with it.

Som dansker står man lidt udenfor i forhold til de konflikter som mange af de andre lande kæmper og har kæmpet med og jeg er meget taknemmelig for denne mulighed for at høre om disse problematikker fra nogen der har levet og oplevet dem. For hver historie, erfaring og perspektiv jeg hører, jo mere ydmyg føler jeg min egen deltagelse og jo mere taknemmelig bliver jeg for at være her.

DSC_0210

Når vi snakker om identitet, både kultural, social and personlig får konflikterne omkring i verden pludselig personlige ansigter og man bliver mindet om at der er mennesker bag. Mennesker som agerer præget af historie, kultur, sociale samfund og identitet, og at enhver identitet er relativ; at prioriteter afhænger af situationen og dens sociale og kulturelle kontekst. Verden er ikke sort-hvid, mennesker er ikke gode eller onde men sat sammen af komplekse identiteter og konflikter er derfor ikke ligetil for de skabes af mennesker og menneskelige handlinger. Forståelse for dette er derfor umådeligt vigtigt i konflikt løsning.