Mod Beirut & dialog


Mit navn er Trine M. Jensen og jeg er en 24-årig bachelor i Internationale Studier. Om to dage befinder jeg mig tidlig morgen om bord på et fly der skal tage mig til Istanbul og derefter videre til Beirut, Libanon. Jeg skal her, sammen med ca. 30 andre, deltage i en International Work and Study Camp, der har fokus på dialog mellem forskellige religioner og kulturer og som led i dette; konflikt håndtering.

I Karen Blixens fortælling ”Fra det gamle Danmark” spørger kongen hans barndomskammerat, præsten Sune, om det er Guds vilje at mennesket altid længes efter noget andet og ikke synes så tilfreds med jorden som dyr og fugle. Sune svarer at det altid har været en klage hos mennesket. At Gud ikke ved hvor hårdt livet som menneske er; at det er en evig strid for at finde retfærdighed, fred og lyksalighed – ja selve Guds mening med verden og mennesket. Gud besvarer, ifølge Biblen, dette ved at tage menneskeskikkelse og selv opleve menneskets kår for derved at kunne hjælpe og frelse dem.

Løsningen ligger derved i troen og det er der man skal finde trøste hvis og når man tvivler. At give sig hen så at sige og indse at det eneste man kan gøre er at tro og være stærk i troen. På sin vis bliver spørgsmålet derved besvaret med spørgsmålet og det er for mange svært at forholde sig til. Tro kan ikke rationaliseres eller videnskabeligt bevises. Det kan ikke måles eller vejes. Dets natur dikterer personlig fortolkning, forståelse og betydning. Derfor er det en enorm kilde til stridigheder, både på personligt, nationalt og internationalt plan.

Jeg håber at de 10 dages forløb i Beirut vil gøre mig klogere på hvordan stridigheder og konflikter opstår på baggrund af kulturelle og religiøse forskelle, og vigtigere hvordan sådanne konflikter kan afværges og løses ved hjælp af dialog.
Hvorfor jeg overhovedet begiver mig af sted på sådan en tur, til et land der lige nu er omgivet af mange kritiske situationer, udspringer ikke kun af en generel vidensbegærlighed og appetit på verden men også fordi jeg tror at konflikter ofte opstår ud af ignorance og mangel på viden. Viden er derfor første skridt på vej til forståelse. Vi er bange for det der er ukendt for os. Lige meget hvor meget jeg læser og undersøger, ville jeg aldrig kunne forberede mig 100% på hvad der venter mig den næste uge, simpelthen fordi jeg ikke har nogen ide om hvad jeg kan forvente. Men hvis dialog skal have en chance er vi nødt til ikke at være bange for at bekendtgøre os selv med liv og kulturer udover vores egne. For bedre at forstå verden skal man kende den.